Koronavírus: gyógyszereket így válthatunk ki

Az új koronavírus elleni védekezés a gyógyszerek kiváltását is érinti. A felmerülő lehetőségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága foglalta össze.

Papír alapú dokumentációval - orvosi vénnyel vagy eRecepthez kapcsolódó "felírási igazolással"

Amennyiben az orvos:

 • papír alapú vényt ír vagy
 • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a "felhőbe" - hivatalos nevén az EESZT-be (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
 • a beteg kérésére, illetve 14 éves kor alatti beteg esetén kötelezően kinyomtatja a felírási igazolást és átadja azt a betegnek, szülőnek,

a beteg vagy a beteg által megbízott személy a papír alapú orvosi vénnyel vagy az eReceptről készült papír alapú felírási igazolással bármelyik gyógyszertárban kiválthatja a felírt gyógyszereket.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, gyógyszertár, gyógyszerkiváltás, patika
A járványhelyzetben a hozzátartozók is kiválthatják a betegek gyógyszereit. Fotó: Getty Images

A gyógyszerész kiadja a beteg számára felírt gyógyszereket. A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi.

Papír alapú dokumentáció nélkül

Amennyiben az orvos:

 • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a "felhőbe" - hivatalos nevén az EESZT-be (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
 • nem készül róla nyomtatott felírási igazolás,

a beteg a gyógyszertárban TAJ kártyájának és személyes azonosításra alkalmas okmányának bemutatásával kiválthatja a saját névre felírt elektronikus vényen szereplő gyógyszereit.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszer kiadója a "felhőben lévő" gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ-át közli és a saját természetes személyazonosító adatait hitelt érdemlően bizonyítja.

A gyógyszer kiadója a gyógyszert kiváltó személy személyazonosító adatait elektronikusan rögzíti.

A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi.

További segítségre van szüksége? Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére:

 • telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456
 • emailcím: koronavirus@bm.gov.hu
 • honlap: koronavirus.gov.hu
 • Facebook oldal és messenger: facebook.com/koronavirus.gov.hu
 • Forrás: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága

  Lezárás dátuma: 2020. 03. 11.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +23, +28 °C
  Minimum: +9, +14 °C

  Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások: