Koronavírus: ezt várják a háziorvosoktól

A tünetek, a korábbi utazások vagy egy fertőzöttel való szoros kapcsolat alapján állapítja meg a háziorvos, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e.

A koronavírus miatt ismét változtattak a háziorvosoknak szóló eljárásrenden - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan, pozitív minta nem volt.

Elmondta, minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. Amennyiben ezekből hiányuk keletkezik, a mentőállomásokon depókat hoznak létre, ahonnan a háziorvosok igényelhetnek ilyen eszközöket - tette hozzá. Müller Cecília úgy fogalmazott, az eljárásrend ismételt aktualizálására a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében volt szükség.

koronavírus, háziorvos, Covid-19, SARS-CoV-2, koronavírus-járvány
koronavírus, háziorvos, Covid-19, SARS-CoV-2, koronavírus-járvány

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket észlel magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát. Az eljárás szerint a háziorvos egy kérdőív alapján az alább olvasható kérdéseket teszi fel telefonon a betegnek, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját.

Ezeket kell a háziorvosoknak megkérdezniük A tisztifőorvosi ajánlás szerint a háziorvosoknak először telefonon kell kikérdezniük a koronavírus-gyanúval jelentkező embereket.

 • A háziorvosnak először fel kell vennie a telefonáló személyes alapadatait és elérhetőségét, és ki kell kérdeznie, hogy tapasztal-e 38 Celsius-fokos lázat, köhögést vagy légszomjat, és ha igen, mikor kezdődtek a tünetek.
 • Arra is rá kell kérdeznie, hogy a telefonáló járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban az új koronavírus által érintett területen vagy országban, és ha igen, ezt rögzítenie kell. (Az érintett területek listáját pedig naponta ellenőriznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.)
 • A háziorvosnak rá kell kérdeznie, hogy a telefonáló került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírussal ténylegesen vagy valószínűleg fertőzött emberrel. A kikérdezés során öt kapcsolatra kérdeznek rá: egy háztartásban él-e új koronavírus által fertőzött beteggel; személyes kapcsolatba került-e ilyen beteggel, azaz legalább 15 percig két méteren belüli távolságban tartózkodott-e tőle; zárt légtérben, például munkahelyen, osztályteremben vagy kórházi beteglátogatás alatt legalább 15 percig, két méteren belül tartózkodott-e fertőzött emberrel.
 • Rákérdeznek arra is, hogy a telefonáló ült-e repülőúton kétülésnyi távolságban az új koronavírussal fertőzött betegtől, vagy ápolt-e ilyen beteget, vagy a repülőgép személyzeteként látott-e el szolgálatot az ilyen beteg szektorában. Arra is rákérdez a háziorvos, hogy a telefonáló közvetlenül részt vett-e, az előírt egyéni védőeszközök alkalmazása nélkül a koronavírusos beteg közvetlen ellátásában, ápolásában vagy laboratóriumi dolgozóként kezelte-e koronavírusos beteg mintáit.
 • A háziorvos mindezek alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e.

  Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

  A legjobb védekezés a koronavírus ellen

  Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója arról beszélt, hogy a múlt héten tájékoztatást kaptak a WHO útmutatásain nyugvó magyar eljárásrendről. Ennek módosítása vált most szükségessé, de - mint fogalmazott - megnyugtató megoldás született, hiszen ez minimalizálja a potenciális betegekkel a személyes kontaktus lehetőségét. Kiemelte, egyetlen fertőzöttnél sincs szükség fizikai vizsgálatra, és a szakmai ajánlások is azt mondják, hogy influenza vagy más fertőzéses megbetegedés esetén pár napig mindenképpen maradjanak otthon a betegek, és csak egy esetleges szövődmény miatt keressék fel orvosukat.

  Mindkét szakember a személyes higiéniára hívta fel a figyelmet: a gyakori, szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lehetőleg zsebkendőbe tüsszögjünk, köhögjünk, ennek hiányában a könyökhajlatunkba.

  A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből.

  Egyre többen telefonálnak a koronavírus miatt Legkésőbb szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja - közölte Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta, a honlap indításához a technikai előkészületek megtörténtek, az oldal legkésőbb szerdán elérhetővé válik, és azon minden információ, tanács fellelhető, ami a koronavírus-helyzettel függ össze. A koronavírussal kapcsolatosan hívható, ingyenes zöldszámokra hétfő délelőtt 11 óráig 1748 hívás érkezett, elektronikus levélben 648-an kértek felvilágosítást. Lakatos Tibor megjegyezte, ezek többsége komoly, releváns kérdés, azonban egyre többen "szórakozásként" hívják fel a zöldszámokat. Jelezte, a rendőrség folyamatosan monitorozza a hirdetéseket, eseményeket, amelyek csalás gyanúját vetik fel a koronavírussal kapcsolatosan. Eddig két esetről volt tudomása a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, de a bűncselekmény megalapozott gyanúját nem sikerült alátámasztani egyikben sem.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +22, +30 °C
  Minimum: +13, +18 °C

  Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció