Koronavírus: ezért fontos az országos szűrés

Együttműködésre kérte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora azokat, akiket kiválasztanak a koronavírussal kapcsolatos országos szűrőprogramba.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, az ország négy orvosegyeteme reprezentatív szűrőprogramot indít a lakosság koronavírus-fertőzöttségének felmérése érdekében. Az SE rektora arra kért mindenkit, akit kiválaszt a szűrésre a Központi Statisztikai Hivatal, hogy vegye komolyan a felkérést és működjön együtt az egészségügyi dolgozókkal.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus-járvány, koronavírus-teszt
Ellenőrzés a tassi Hetednapi Adventista Egyház Öregek Szeretetotthonában.Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fontos a részvétel

A május 1-jén induló, két héten át tartó programban mintegy 18 ezer, az ország népességét kor és lakóhely alapján reprezentáló ember vesz majd részt. Merkely Béla tájékoztatása szerint azokat, akiket kiválasztanak a koronavírustesztre, levélben és telefonon értesítik. Kiemelte, nagy fontos, hogy mindenki vegyen részt a programban, hiszen csak így kaphatunk valóban átfogó képet Magyarország átfertőzöttségéről. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik majd el.

Koronavírus: a világ legnagyobb pszichológiai kísérlete - kattintson a részletekért!

A Semmelweis Egyetem Budapesten, Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében, a Pécsi Tudományegyetem pedig Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében végzi el a koronavírus-szűrést. A mintavétel mellett kérdőíves felmérést is végez majd a 4 egyetem ezer munkatársa.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, Magyarországon jelenleg 2727 beazonosított fertőzöttről tudnak, a koronavírus-járvány hazai áldozatainak száma pedig 300-ra nőtt. A legutóbbi elhunytak egyike egy 44 éves nő, aki magas vérnyomással, asztmával és hepatitisz C-vel is küzdött a vírusfertőzésen felül.

Járványügyi kutatók szerint ideje lenne változtatni a szokásainkon - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció