Koronavírus: ezekre a szakmákra a legveszélyesebb

Az egészségügyi dolgozóknál hétszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki súlyos COVID-19 betegség más munkakörben dolgozókhoz képest.

A járvány kitörése óta az egészségügyben dolgozókra óriási teher nehezedik. Nemcsak a túlterhelt ellátórendszerben kell helyt állniuk, de a betegek kezelése miatt a koronavírussal is nap mint nap találkoznak. Talán nem meglepő annak a Nagy-Britanniában végzett kutatásnak az eredménye sem, mely szerint az egészségügyben dolgozóknál hétszeres az esélye a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának. A szociális ellátást, illetve személyszállítást végzőknél szintén nagyobb, nagyjából kétszeres erre az esély más munkakörökkel összevetve.

Ilyen a járvány az egészségügyi dolgozók szemével Az egészségügyben dolgozók, látván a járványügyi helyzetet, szinte biztos, hogy kihozzák magukból a maximumot. De nyilvánvalóan emberek vagyunk és el tudunk fáradni, tehát a tartós, maximális teljesítményt nagyon hosszan nem tudjuk biztosítani - mondta az egészségügy teljesítőképességéről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kattintson a részletekért!

Nem csak az egészségügyi dolgozók vannak nagyobb veszélyben

Habár az utóbbi hónapokban a tudományos kutatások jelentős része a koronavírus terjedését vagy hatásait vizsgálta, eddig viszonylag kevés olyan tanulmány született, amely a járvány hatásait specifikusan egy-egy munkakörre szűkítve kutatta. Abban semmi meglepő nincs, hogy az egészségügyben dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, a tanulmány viszont más munkakörök esetén is felmérte a kockázatokat.

A kutatók a 2020. március 16. és július 26. közötti időszakban vizsgálták meg az egészségügyben és más civil munkakörökben dolgozók fertőzöttségi adatait. Ehhez az Egyesült Királyság Biobank-tanulmányának adatait használták fel, amely 2006 óta monitorozza a lakosság egészségi állapotát. Kiemelt figyelemmel vizsgálták a súlyos koronavírusos eseteket: ebbe a kategóriába azok tartoztak, akik kórházi ápolásra szorultak a vírus miatt, vagy az életüket követelte a járvány.

Hétszer nagyobb veszélyt jelent a koronavírus az egészségügyben dolgozókra. Fotó: Getty Images
Hétszer nagyobb veszélyt jelent a koronavírus az egészségügyben dolgozókra. Fotó: Getty Images

Összesen 120075 ember adatait vizsgálták meg, az életkoruk 49-64 év közötti volt. Ezek közül 35127 (29 százalék) kiemelt fontosságú munkakörben dolgozott: például egészségügyben (9 százalék) vagy szociális ellátás és oktatás területén (11 százalék). Közülük összesen 271 alkalmazott fertőződött meg úgy a koronavírussal, hogy a tüneteikkel kórházba kerültek.

Kiemelt arányban voltak közöttük az egészségügyben dolgozók, a tanulmány szerint több mint 7-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos fertőzésben, mint azok, akik nem a kiemelt fontosságú munkakörök egyikében dolgoztak. A szociális ellátásban dolgozóknál is nagyobb, két és félszeres volt a veszély, míg a személyszállítást végzőknél kétszeres kockázatot állapítottak meg.

Az eredmények is rámutatnak arra, milyen fontos az egészségügyi dolgozók számára biztosítani a megfelelő védettséget nyújtó öltözetet. Viszont nemcsak ők, de számos más, rendkívül fontos munkát végző ember is nagyobb kockázatot vállal az átlagosnál minden munkanapján. Lényeges lenne számukra is megfelelő védelmet biztosítani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra