Koronavírus: ez a vérplazmakezelés lényege

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő, és így még több koronavírusos betegen segíthessenek, továbbra is várják a fertőzésen átesett, gyógyult páciensek jelentkezését.

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, amelyet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségből (COVID-19) kigyógyult páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok. A Pulmonológiai Klinikán eddig egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt - olvasható az intézmény oldalán.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus-fertőzöttek, koronavírus vérplazma, Semmelweis Egyetem, koronavírus gyógymód
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus-fertőzöttek, koronavírus vérplazma, Semmelweis Egyetem, koronavírus gyógymód

Mi a terápia lényege?

A vérplazma-terápia lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott korábban, hogy ez egyfajta passzív immunizáció, hiszen nem várnak arra, hogy a beteg szervezete önállóan elkezdjen antitesteket termelni, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be.

Tisztifőorvos: számítunk a gyógyultak segítségére - a részletekért kattintson!

A koronavírus-járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció - az úgynevezett citokinvihar - egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelyből az elsőt április 27-én adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.

Várják a jelentkezőket

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg. Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több koronavírusos betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, és már legalább 5 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket ezen az e-mail címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon várják.

Már 32 fertőzöttet találtak a Szegedi Vakok Otthonában - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: