Koronavírus: ez a vérplazmakezelés lényege

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő, és így még több koronavírusos betegen segíthessenek, továbbra is várják a fertőzésen átesett, gyógyult páciensek jelentkezését.

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, amelyet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségből (COVID-19) kigyógyult páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok. A Pulmonológiai Klinikán eddig egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt - olvasható az intézmény oldalán .

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus-fertőzöttek, koronavírus vérplazma, Semmelweis Egyetem, koronavírus gyógymód
Már két hazai koronavírus-fertőzöttet kezeltek vérplazmaszérummal.Fotó: Semmelweis Egyetem

Mi a terápia lényege?

A vérplazma-terápia lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott korábban, hogy ez egyfajta passzív immunizáció, hiszen nem várnak arra, hogy a beteg szervezete önállóan elkezdjen antitesteket termelni, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be.

Tisztifőorvos: számítunk a gyógyultak segítségére - a részletekért kattintson!

A koronavírus-járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció - az úgynevezett citokinvihar - egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelyből az elsőt április 27-én adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.

Várják a jelentkezőket

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg. Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több koronavírusos betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, és már legalább 5 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket ezen az e-mail címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon várják.

Már 32 fertőzöttet találtak a Szegedi Vakok Otthonában - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)