Koronavírus: érvényes tajszám nélkül is jár az oltás

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megerősítette: a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból kiesettek is térítésmentesen kaphatnak koronavírus elleni vakcinát.

Nincs jelentősége annak, hogy az oltásra jelentkező személyeknek milyen a NEAK-os lámpaszíne, így a biztosítási rendszerből kiesettek (vagyis azok, akiknek felfüggesztették a tajszámukat) is kaphatnak koronavírus elleni vakcinát - derítette ki a Népszava . Mint írják, a COVID-19 elleni védőoltást a kormány ingyen biztosítja mindenkinek, aki igényli, azaz a vakcina térítésmentesen hozzáférhető azok számára is, akiknek a sürgősségi ellátásért fizetniük kell.

koronavírus oltás tajszám
A biztosítási rendszerből kiesetteknek is jár az ingyenes oltás. Fotó: Getty Images

Tartozás esetén barna lámpa

Ahogy azt korábban megírtuk , tavaly július elsején lépett életbe az a rendszer, mely szerint azoknak, akik nem fizetnek egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és ezzel félévnyi elmaradást halmoznak fel, többé nem jár az ingyenes orvosi ellátás - beleértve sürgősségi ellátást is.

Mennyi tb-potyautas van itthon, akik elveszíthetik a tajszámukat? Ide kattintva kiderül!

Január elsejétől tehát már vannak olyanok, akiknek a tajszámát a felhalmozott tartozás miatt felfüggesztették, és a rendszerben barna lámpásként szerepelnek. Nekik az igénybe vett ellátásokat követően, utólag kell rendezniük a számlát.

Vannak kivételek

Az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék havi összege 2021. január elsejétől 8 ezer forint, ennek befizetésére kell odafigyelnie mindenkinek, különösen azoknak, akiknek nincs állásuk. A tavaly életbe lépett rendelet azonban nem vonatkozik mindenkire: a diákoknak, a nyugdíjasoknak, a GYED-ben, GYES-ben vagy GYET-ben részesülőknek, a hajléktalanoknak és a szociálisan rászorulóknak továbbra is alanyi jogon jár az ingyenes ellátás.

Szlovákiában is megjelent a koronavírus rendkívül gyorsan terjedő brit mutánsa - további részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: