Koronavírus: ennyi kórházi ágy szabad még

Egész Európában exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A cél az, hogy továbbra is mindenkinek jusson kórházi ellátás a járvány idején - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Koronavírus: miket vigyük magunkkal a kórházba? A válaszért kattintson ide!

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, illetve lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy így is maradjon - hangsúlyozták. Úgy fogalmaztak, hogy az egészségügyi ellátást a gyorsan növekvő betegszámmal együtt járó többletfeladatok mellett is biztonságos mederben tartják. Elismerték ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány világszerte az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kihívása elé állította az egészségügyet. Magyarország azonban a tavasszal jól bevált recept szerint, rendszerszintű biztonsággal kezeli a helyzetet - fűzték hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus kórház, koronavírus fertőzöttek
A foglalt kórházi ágyak aránya ma sem haladja meg a 60 százalékot.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Van elég szabad ágy

Magyarország a kórházi ágyszámokat tekintve európai viszonylatban a harmadik helyen áll. A foglalt kórházi ágyak aránya ma sem haladja meg a 60 százalékot, tehát az ágyak 40 százaléka még szabad, és az átirányított szakemberek aránya is rendkívül alacsony. Ezért a koronavírus-fertőzött betegek kezelése mellett jelenleg a hagyományos ellátás is biztosított az egész országban - tájékoztatott az Emmi. A fertőzöttek kezelésére eddig felkészített ágyak száma egyébként csaknem a háromszorosa annak, mint ahány helyen jelenleg COVID-betegek fekszenek.

Lépcsőzetesen vonnak be újabb kórházakat

A kórházakat a járvány dinamikájának megfelelően, lépcsőzetesen nyitják meg. A kapacitásokat folyamatosan figyelik, így a kijelölt intézmények egymást erősítve, fokozatosan kapcsolódnak be az új típusú koronavírussal fertőzött betegek ellátásába. Ha egy elsődlegesen kijelölt kórházban megtelik a fertőzöttek kezelésére felkészített ágyak 80 százaléka, az intézmény azonnal jelzést ad, és abban a pillanatban belép a másodlagosan kijelölt kórház. Ennek köszönhető, hogy egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul - írták.

"A kórházak tudatos felkészítésének és a járvány dinamikájához igazított megnyitásának köszönhetően jelenleg tehát van elegendő ágy, lélegeztetőgép, jól képzett, megbízható egészségügyi dolgozó, s ha mindenki következetesen betartja a védelmi intézkedéseket, akkor lassítani tudjuk a fertőzést és meg tudjuk védeni a kórházak teljesítőképességét" - olvasható a közleményben.

Tejjel öntötték le a boltban, mert nem viselt maszkot - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)