Koronavírus: eltúlozzák a járványt?

Egyre több amerikai érzi úgy, hogy eltúlozzák a koronavírus-járvány jelentette fenyegetést - derült ki a Pew amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből. A válaszokból azonban az is kitűnik, hogy az amerikaiak nagy része nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem.

A felmérést a június 4-ei héten készítették, tehát még azt megelőzően, hogy bizonyos - főként nyugati és déli szövetségi - államokban ismét fellángolt a koronavírus-járvány. A válaszadók mindössze 30 százaléka vélte úgy, hogy Donald Trump amerikai elnök pontos információkkal rendelkezik a járványról. A közegészségügyi intézmények által közölt adatoknak és információknak ezzel szemben a felmérésben szereplők 64 százaléka adott hitelt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Amerika, koronavírus Egyesült Államok, koronavírus-járvány, koronavírus járványhelyzet
Széles körű tesztelés indult Texas államban. Fotó: Getty Images

Szigorú intézkedések egyes államokban

Amerikában a fiatalok miatt kapott új erőre a járvány - a teljes cikket itt olvashatja el.

Közben az Egyesült Államok több tagállamában ismét szigorú intézkedéseket vezettek be az újra fellángoló koronavírus-járvány miatt. Texasban és Floridában már a múlt hét végén felfüggesztették a gazdasági élet újraindítását, elrendelték az éttermek, bárok és alkoholt forgalmazó boltok bezárását. Hétfőn pedig Kansas kormányzója, Laura Kelly bejelentette, hogy kötelező szájmaszkot viselni a közterületeken.

New York városában a hétvége óta szintén megugrott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, ezért Bill de Blasio polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az éttermek belső tereinek megnyitását. Itt egyébként hétfőn kezdődött meg a gazdaság és a mindennapi élet újraindításának harmadik szakasza. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn sürgette Donald Trumpot, hogy adjon ki elnöki rendeletet a kötelező szájmaszkviselésről.

Újabb rendeletek

Hétfőn este Georgia állam kormányzója, Brian P. Kemp két rendeletet írt alá. Az egyik augusztus 11-éig kiterjeszti az egészségügyi szükségállapotot, a másik meghosszabbítja a fizikai távolságtartásra vonatkozó eddigi szabályok érvényét, az 50 főnél nagyobb létszámú összejövetelek tiltását, és szigorítja az állami általános és középiskolák koronavírus-járvány idején történő működtetésének szabályait. Eközben Arizona kormányzója, Doug Ducey is rendeletet hozott a gazdasági nyitás átmeneti ideig, de legalább egy hónapig tartó felfüggesztéséről. Az államban ma bezárták a bárokat, éttermeket, fitnesztermeket és filmszínházakat is. "Le kell fékeznünk Arizonában, annak van itt az ideje, hogy cselekedjünk, és a lehető legtöbb arizonai életet megmentsük" - fogalmazott.

A friss adatok szerint az Egyesült Államokban eddig 2,59 millió embert fertőzött meg és 126 ezer életet követelt az új típusú koronavírus. Közben gyógyultak száma már meghaladta a 705 ezret, így az aktív fertőzöttek száma 1,7 millió körül alakul.

Két kisgyerekkel utazza körbe a világot egy skót család, a karantén miatt Nepálban ragadtak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: