Koronavírus: ekkor tesztelik embereken az oltást

Az új koronavírus ellen jelenleg négyfajta védőoltást fejlesztenek. Ezek közül a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül már embereken is tesztelni fogják - közölte Szumja Szvaminatan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója.

"Négy lehetséges vakcina kidolgozása van folyamatban. Valószínű, hogy az elsőt vagy a másodikat három-négy hónapon belül elkezdik tesztelni embereken is" - fogalmazott a kutató. A védőoltás várhatóan egy-másfél éven belül válik hozzáférhetővé mindenki számára. A védőoltás kifejlesztése mellett azonban számos, már létező gyógyszerrel is kísérleteznek, hogy kiderítsék, használhatók-e az új vírus okoztafertőzéskezelésére.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus-vakcina
Jelenleg négyfajta védőoltást fejlesztenek az új koronavírushoz. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Már több mint 1300-an haltak meg

Az új koronavírus (COVID-19) tavaly decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. A kór azóta több mint 48 ezer embert fertőzött meg és 1310 áldozatot szedett Kínában. Eddig 3441-en gyógyultak meg, további 9 ezer embert pedig karanténban tartanak fertőzés gyanújával. A járvány gócpontjának számító Hupej tartományban egy nap leforgása alatt 242-vel nőtt a halálesetek száma, ami több mint a duplája az eddig összesített legnagyobb napi halálozási statisztikának. Eddig 103 volt napi rekord, ezt hétfőn jegyezték fel.

A koronavírus tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A hupeji egészségügyi bizottság azonban felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtöktől az új nemzeti protokollal összhangban összesíti az adatokat. Valószínűleg ennek tudható be, hogy egy nap leforgása alatt a korábbiaknál jelentősebb mértékben nőtt a halálesetek és a fertőzöttek száma. A testület emellett lejjebb vitte a halálozási rátát: a legújabb összesítések alapján a betegek 2,7 százaléka esetében volt halálos kimenetelű a kór.

Rosszul járt a turizmus

A Kína és más országok közötti légijáratok száma immár 67 százalékkal csökkent a járvány miatt. Kína és a legszigorúbb korlátozásokat életbe léptető Egyesült Államok viszonylatában pedig ez az arány 80 százalékos. Emellett körülbelül a felére csökkent a légijáratok száma Kína és Japán, illetve Dél-Korea között. A korlátozások körülbelül 2,4 millió embert érintettek. Mindez jelentős csapást mér a világ idegenforgalmára, és lassíthatja a globális gazdasági növekedést is.

Az idei tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke, Mori Josiro úgy véli, a koronavírus terjedése nem lesz hatással a sportesemény menetrendjére, ezért nem is merült fel sem a lemondás, sem az elhalasztás kérdése. Az idei nyári olimpiát július 24-e és augusztus 9-e között tartják meg Tokióban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)