Koronavírus: egyre többen szegik meg a szabályokat

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés érdekében bevezetett szabályokat - közölte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa.

A koronavírus terjedésével párhuzamosan folyamatosan nő a hatósági házi karanténban lévők száma is Magyarországon. A szabályok betartását a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, és egyre több esetben tapasztalnak szabálysértést: már több mint 500 feljelentést tettek a karanténszabályok megszegése miatt. Emellett a kijárási korlátozásokat is egyre többen szegik meg - ezzel kapcsolatban már mintegy 460 ember ellen indítottak eljárást.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus karantén, koronavírus védekezés, koronavírus tévhitek, operatív törzs tájékoztató
Járőröző rendőrök beszélgetnek egy járókelővel Veszprémben. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Elkészült az áttcsoportosítási terv

Koronavírus: újabb 5 áldozat Magyarországon - olvassa el a részleteket!

Magyarország jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában van, ám ha a koronavírus-fertőzés tömegessé válik, akkor átcsoportosításra lesz szükség az egészségügyben. Az ezzel kapcsolatos, a kórházparancsnokok által előterjesztett tervet jóváhagyták - közölte Kiss Róbert. Kiemelte azt is, hogy a mai nap folyamán a kórházak és a rendőrök is megkapják az új védőeszközöket, azonban még ma és holnap is érkezik szállítmány - többek között maszkokat, kesztyűket, overallokat és arcvédőket kap az ország.

Nem kell elhalasztani a kötelező oltásokat

Magyarországon is egyre több tévhit terjed a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - figyelmezetett a tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt nem szükséges és nem is javasolt elhalasztani a gyermekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásainak beadatását, a krónikus betegek pedig semmiképp se függesszék fel a kezelőorvosuk által korábban előírt gyógyszerek szedését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a cukorbetegség is fokozott kockázati tényezőnek számít, a diabéteszes beteg életkorától függetlenül.

A tisztifőorvos úgy véli, a koronavírus okozta helyzetben a túlzott biztonságérzet és a fokozottfélelemsem megfelelő reakció, kiemelte azonban a megbízható forrásokból való tájékozódás fontosságát.

A kijárási korlátozással kapcsolatos idősávokat és az egymás közötti távolságtartást is komolyan kell venni - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)