Koronavírus: egyre több a fertőzött világszerte

Újabb fertőzést észleltek az egészségügyi hatóságok Nagy-Britanniában. A páciens érintkezésben volt más angliai személyekkel, akik Franciaországban kapták el a kórt. Ezen kívül számos másik országból is jelentettek új megbetegedéseket.

Párizs szombaton értesítette Nagy-Britanniát, hogy a területén öt fertőzött brit személyt találtak: négy felnőttet és egy gyereket. A hatóságok továbbra is nagy erőkkel kutatnak azok után, akik szintén egy helyen tartózkodtak a már megállapított fertőzöttekkel - közölte Chris Witthy kormánytanácsos.

Egyre több a fertőzött világszerte

Spanyolországban már a második koronavírus-fertőzést diagnosztizálták. Az értintett egy brit állampolgár, akit Mallorcán kórházba vittek. Őt már pénteken elkülönítették, mert lázas tüneteket észleltek nála. Spanyolországban az első koronavírusos személy egy német turista volt. Őt a Kanári-szigeteken kezelik.

Hongkongban elengedték a karanténból a World Dream üdülőhajó több mint 3600 utasát, miután a vizsgálatokban kiderült, hogy nem fertőzöttek. A hajót szerdán zárták le. A Jokohama japán kikötővárosban feltartóztatott másik üdülőhajón, a brit Diamond Pricessen viszont 70 fertőzött utast találtak. A hajó továbbra is karanténban van. Vuhanból, a járvány gócpontjából vasárnap hazaszállítottak a Fülöp-szigetekre 30 személyt. Őket 14 napra karanténban fogják megfigyelni.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, fertőzöttek,
Az elkülőnített betegeket ápolják a védőruhás nővérek Vuhan egyik kórházában. Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Kínába mennek a szakértők

Koronavírus: ettől félnek a kutatók - részletek itt!

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója január végén Pekingben járt. Tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel és a kormánytagokkal, majd megállapodott velük abban, hogy WHO nemzetközi szakértői csoportot küld Kínába. Közel két hétig tartott azonban, amíg a pekingi kormány áldását adta a csoport összetételére. Azt nem tudni, hogy kik a csoport tagjai, mindössze az vált ismertté, hogy Bruce Aylwad, a válsághelyzetek kezeléséhez értő kanadai epidemiológus vezeti. A nemzetközi szakértői csoport vasárnap indult Kínába.

Január 9-én számolt be első ízben a CCTV kínai állami televízió arról, hogy egy újfajta koronavírus tüdőgyulladással járó tömeges megbetegedéseket okoz a közép-kínai Vuhanban. Azóta - vagyis egy hónap leforgása alatt - többen haltak meg benne, mint a 2002-2003-as SARS-járványban, amely ugyancsak Kínából indult el. A WHO legfrissebb összesítése szerint világszerte már több mint 40 ezer embert fertőzött meg a vírus, 99 százalékukat Kínában. A betegség halálozási aránya csaknem 2 százalékos.

A WHO január 30-án globális vészhelyhetet hirdetett, egy nappal az után, hogy a kínai kormány 60 millió embert helyezett egészségügyi zárlat alá a Hupej tartományban és székhelyén, Vuhanban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: