Koronavírus: egy baktérium lehet a járvány nyertese

A koronavírus-járvány miatti lezárások következtében hetek óta nem használt épületek vízvezetékeiben elszaporodhattak a Legionella baktériumok. Mindez kellő fertőtlenítés hiányában súlyos tüdőgyulladással fenyegeti azokat, akik a korlátozások enyhítésével visszatérnek ezekbe az épületekbe - figyelmeztet a szakértő.

Honnan származik a légiós betegség elnevezése? Mi köze ehhez egy philadelphiai hotelnek? Részletek itt.

"Most, amikor a kutya se használta a szállodát meg a konditermet, a víz nyilván felmelegszik a környezeti hőmérsékletre, az idő az végtelen sok, mert senki nem zuhanyzik, így a hetek óta nem használt zuhanyzók elfertőződhettek" - mutatott rá az Indexnek nyilatkozva Szilágyi Sándor, a Magyar Mérnöki Kamara tagja. A Legionella baktérium bármilyen tisztítatlan vízben képes megélni, így a természetes környezet mellett akár vízvezetékekben, légkondicionáló berendezésekben is. Ha a szennyezett vízzel együtt bejut a tüdőbe - például zuhanyzás közben -, súlyos megbetegedést okozhat.

Veszélyes baktérium szaporodhatott el a hetek óta nem használt vízvezetékekben
Veszélyes baktérium szaporodhatott el a hetek óta nem használt vízvezetékekben. Fotó: Getty Images

Az e baktériumok által kiváltott betegségek összefoglaló neve legionellózis. Ebbe egyaránt beletartozik a légiós betegség és a Pontiac-láz. Előbbi legsúlyosabb, potenciálisan életveszélyes szövődménye a kétoldali tüdőgyulladás, míg utóbbi magas lázzal, hasmenéssel, nehézlégzéssel, illetve esetenként tudatzavarral jár együtt. Müller Cecília országos tisztífőorvos az operatív törzs május 8-i sajtótájékoztatóján megemlítette a Legionella baktériumokat, de csak a meleg vízzel összefüggésben. Szilágyi szerint ugyanakkor a hideg vizes rendszereket is fertőtleníteni kell.

Afertőzésmegelőzésének legbiztosabb módja ugyanis a rendszeres fertőtlenítés - például klórral, ózonnal vagy akár UV-fényes csírátlanítással. Mint azt a szakértő kifejtette, még a családi házak is veszélyforrást jelenthetnek, ha hetekig nem járt bennük senki, illetve nem használták a fürdőszobát. "Gyakorlatilag mindenhol, ahol emberek gőzzel találkoznak (akár gyárak is, ahol zuhanyzók vannak), és a vezetékekben most hetekig állt a víz, érdemes fertőtleníteni a rendszert" - olvasható az Index cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció