Koronavírus: egész Európa segítségre szorul

Az olasz miniszterelnök ma megjelent nyílt levelében minőségi váltást sürget az EU-ban, amely valódi uniót teremthetne nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi téren is.

Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezért tegnap a La Repubblica című olasz lapban írt nyílt levelet. "Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van" című írásában az unió szolidaritásáról és segítségéről biztosította az olaszokat. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök erre reagált "Kedves Ursula! Európához méltatlan elképzelésekről hallok" című válaszában.

Szinte biztos, hogy itthon is súlyosbodik a koronavírus-járvány Az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy jelenleg még a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk Magyarországon, ám nehezen elkerülhető, hogy átlépjünk a következő szakaszba, a tömeges megbetegedések fázisába. Részletek itt.

A nyílt levél első soraiban elismeréssel kommentálta Ursula von der Leyen szavait, megjegyezve, hogy a járvány kezdeti napjaiban az olaszok nem érezték az EU közelségét. "A szolidaritás legyen az a tinta, amellyel az európai történelem mostani fejezeteit megírjuk" - hangoztatta az olasz kormányfő, hozzátéve, hogy a járvány "korszakváltó sokkhatása" még a közös Európa létét is veszélybe sodorhatja. Ezért minőségi váltást sürget, amely valódi uniót teremt nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi téren is.

Munkába érkezéskor az összes római kórházi dolgozótól mintát vesznek a koronavírusteszthez. Fotó: Getty Images
Munkába érkezéskor az összes római kórházi dolgozótól mintát vesznek a koronavírusteszthez. Fotó: Getty Images

"Európának kell közös mentőhajó"

"Nem Olaszországnak van szüksége mentőövre, hanem Európának kell közös mentőhajó, amely egységes védelmet nyújt" - jelentette ki, és azzal folytatta, hogy a jelenlegi "járványháborúban" az adósságaikat növelő országok önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, és minden erejüket lakosságuk védelmére fordítják. Úgy véli, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásai alkalmatlanok a jelenlegi válsághelyzetben, és az EU-nak növelnie kell ütőerejét egy nagy európai gazdasági programmal.

Conte üdvözölte a bizottság javaslatát az államilag támogatott munkahelymegőrzési rendszerről (SURE), emellett minél gyorsabb támogatást sürgetett az egészségügyi rendszereknek, készpénz-injekciót a kis- és közepes vállalkozásoknak, közös európai adópolitikát és versenyképesség növelő lépéseket.

Megfelelő eszköznek nevezte a Róma által javasolt közös tehervállalást, az úgynevezett koronakötvényeket, hangsúlyozva, hogy ez nem az olasz államadósság-teher átvállalását jelentené a többi tagállam részéről. "Más adósságáért egyetlen másik országnak egyetlen egy eurót sem kell fizetnie" - írta. Sorait azzal zárta, hogy véleménye szerint jelenleg nem arra a kérdésre kell választ adni, hogy az EU mit hajlandó Olaszországért tenni, hanem arra, hogy az EU mit akar tenni saját magáért.

Dohányhoz hasonló növény jelenthet reményt a koronavírus ellen. Az ígéretesnek tűnő kutatáskor az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: