Koronavírus: eddig biztosan védettek vagyunk gyógyulás után

Nagyon ritka az újrafertőződés az új típusú koronavírus okozta COVID-19-ből való felépülés után, és az egykori betegek hosszan tartó védettséget élveznek - derült ki az észak-olaszországi betegek hosszú távú adatai alapján készült elemzésből.

Úgy tűnik, legalább egy évig tart a természetes védettség az új típusú koronavírussal szemben, ami hasonló az oltóanyagkutatásokban jelentett védettséghez - közölte a magentai Fornaroli Kórház orvosa, Nicola Mumoli vezette kutatócsoport. A szakértők eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus fertőzöttek száma
Nagyon ritka az egy éven belüli újrafertőződés.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ilyen gyakori az újrafertőződés

Az olasz tanulmány azt vette újrafertőződésnek, ha az új fertőzés legalább 90 nappal az "első fertőzés teljes felszívódása után" jelentkezett. A vizsgált időszakban - 2020 eleje és 2021 februárja között - mintegy 13 ezer lombardiai lakosnak lett negatív az első COVID-19 -tesztje, 1579-nek pedig pozitív. Körülbelül éven belül azon vizsgáltak közül, akiknek korábban nem volt pozitív a tesztje, 3,9 százalék lett koronavírus-fertőzött. Ellenben a COVID-19-en átesetteknél csupán 0,31 százalékos volt ez az arány. Mindössze 5 ember fertőződött meg másodszor is.

Koronavírus: mekkora eséllyel fertőződünk meg oltás után? Olvassa el korábbi cikkünket!

Az ötből négy beteg vagy kórházban dolgozott, vagy kórházi kezelésre szorult, ami azt jeleni, hogy nagy volt esetükben a koronavírus-fertőzés kockázata. Az öt érintett közül pedig csupán egy személy lett olyan súlyos beteg, hogy kórházban kelljen ápolni - írták a kutatók a tanulmányban. Azt is kimutatták, hogy több újrafertőződés jelent meg hosszú idő elteltével: az első fertőzés és az újrafertőzés közötti átlagos időszak 230 nap volt.

Ettől még fontos az oltás

A bíztató hír ellenére azonban a kutatók hangsúlyozták, hogy továbbra is fontosnak tartják, hogy a COVID-19-en már átesett embereket is beoltsák. "Először is, nem tudjuk, meddig tart a természetes immunitás, és az sem világos, hogy a betegségen alapuló immunitás véd-e az új variánsok ellen. Emellett szélesebb körű társadalmi előnyei is vannak annak, ha mindenkit beoltanak" - véli Mitchael Katz, a New York-i állami kórházakat és klinikákat működtető társaság szakembere. Hozzátette, hogy a közösségi immunitás természetes fertőzés általi elérése egy hosszú és fájdalmas folyamat lenne.

Koronavírus: megéri fertőzés után beoltatni magunkat? A válaszért kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)