Koronavírus: ebben más az omikron okozta hullám

Kevesebb súlyos COVID-19-megbetegedést regisztráltak a dél-afrikai egészségügyi hatóságok az omikron variáns dominálta negyedik hullámban.

Kevesebb embernél vált ki súlyos COVID-19-et a járvány negyedik hulláma a Dél-Afrikai Köztársaságban, valamint a kórházak leterheltsége sem éri el a korábbi járványhullámokban tapasztaltat. A mostani megbetegedések nagy részéért itt is az omikron változat a felelős - írja a MedicalXpress.

Az omikron variáns kicselezheti a gyorsteszteket Az eddigi koronavírus-változatokkal ellentétben az omikron okoztafertőzéskorai kimutatására kevésbé alkalmasak az otthoni használatú antigén gyorstesztek - hívta fel a figyelmet a napokban az FDA.

Kevesebb a súlyos beteg a negyedik hullámban

A Journal of the American Medical Association folyóiratban publikált kutatás tavaly év végén hasonlította össze a kórházba kerülő betegek adatait a korábbi járványhullámokéval. A kutatást vezető Caroline Maslo az előző három járványhullám csúcsidőszakaiban (1. hullám: 2020. június 14. és július 6. között; 2. hullám: 2020. december 1. és december 23. között, 3. hullám: 2021. június 1. és 23. között) vizsgálta a kórházba kerülők számát és betegségük súlyosságát, majd mérte azt össze az országban jelenleg tomboló negyedik hullámban mért adatokkal.

Kevesebb a súlyos beteg a negyedik hullámban. Fotó: Getty Images
Kevesebb a súlyos beteg a negyedik hullámban. Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint az első három hullámban a sürgősségi osztályon pozitív COVID-19 teszteredménnyel jelentkező betegek 68-69 százaléka került kórházba, míg a negyedik hullámban ez az arány 41,3 százalék. Viszont a negyedik hullámban kórházba került betegek átlagéletkora alacsonyabb (36 év, míg az előző hullám esetében ez 59 év volt), és nagyobb arányban kerülnek most nők kórházba.

A negyedik hullámban lényegesen kevesebb társbetegségben szenvedő beteget vettek fel a dél-afrikai kórházakba, illetve szintén jóval kevesebb betegnél alakultak ki akut légzőszervi panaszok (31,6 százalék, szemben a harmadik hullám 91,2 százalékával). A negyedik hullámban kórházba felvett 971 beteg 24,2 százaléka volt oltott, 66,4 százaléka volt oltatlan, 9,4 százalékról pedig nem lehetett ezt megállapítani.

Szintén pozitív hír, hogy az oxigénterápiát igénylő betegek aránya is jelentősen lecsökkent a negyedik hullámban (17,6 százalék a harmadik hullám 74 százalékához képest). Intenzív osztályra a betegek 18,5 százalékát szállították át, míg a harmadik hullám alatt ez az arány 29,9 százalék volt. A halálozási arány az első hullámban 19,7 százalék volt, a harmadik hullámban 29,1 százalékáig emelkedett, majd 2,7 százalékra csökkent a negyedik hullám idejére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)