Koronavírus: biztató hírek itthonról

Az elmúlt 24 órában csupán 2 COVID-beteg hunyt el, és kilenc új fertőzöttet azonosítottak - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel. A járványveszély csökkenésével pedig újraindulnak a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok, emlő-, méhnyak, vastagbél- és végbélszűrések.

Az elhunytak száma így 526-ra emelkedett, 2147-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203-ra csökkent, eddig összesen 3876 hivatalosan diagnosztizált koronavírusos esetről tudni hazánkban. 419 COVID-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint jelenleg 11 540-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 185 980.

Ennyi életet követelt eddig a járvány Európában A koronavírus-járvány európai áldozatairól közölt adatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet európai elnöke, Hans Henri Kluge szerint 159 ezerrel többen haltak meg, mint arra korábban számítottak. Részletek itt .

A koronavirus.gov.hu térképe alapján továbbra is Budapesten (1841) és Pest megyében (552) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (371), Komárom-Esztergom (259), Zala (253), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy beteget. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy beteget a Szent László Kórházban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újraindulnak a szűrővizsgálatok

Mikor ellenőriztette utoljára a látását? Milyen gyakran fordul meg a fogorvosnál? És a laborleletekkel minden rendben van? Ha a kérdésekre csak hosszas fejtörés után jött a válasz, ideje komolyabban venni a szűrővizsgálatokat - mert a megelőzés mindig kifizetődőbb! Korábbi cikkünkben áttekintettük, milyen szűrésekre érdemes rendszeresen elmenni.

A járványhelyzet miatt márciusban beszüntették a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, ezeket most újraindítják - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szervezett szűréseken való részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által, személyre szólóan kiküldött meghívóval, továbbra is előre egyeztetett időpontban történik. A szűrővizsgálatok bevezetésénél is érvényes a fokozatosság, csak a járványügyi szabályoknak megfelelő, meghatározott számú beteget tudnak fogadni.

A HUNCHEST elnevezésű tüdőrákszűrő program is újraindul a koordinációt végző Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett még az ország 19 pontján. A tüdőrákszűrés menetéről a www.koranyi.hu oldalon található bővebb információ. A rosszindulatú daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért minden érintettnek azt ajánlják, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.

Enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol régóta bevezették a BCG-oltást

"Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása" - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán ma reggel.

Több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között. Magyarországon is van egy olyan vizsgálat , amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen. Mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak. Ám egy esetleges második hullám esetén feltehetően kiderül, hogy a beoltott egészségügyi dolgozók megfertőződnek-e vagy sem.

A főorvos elmondta továbbá, hogy kórházukban jelenleg is több mint ötven COVID-beteget kezelnek, és tíz feletti az intenzív osztályon fekvők száma, ami azt mutatja, hogy a járványnak még nincs vége. Szlávik János szerint egy átlagos koronavírus-fertőzéses beteg, aki egy-két napig lázas, majd kicsit köhög, öt-tíz nap alatt túlesik betegségen. Azonban azoknál a főként idős embereknél, akiknek gyakran többféle alapbetegségük is van, a COVID-19 lefolyása lassú és nehezen kezelhető, ezért ők sokszor három-négy hetet, vagy még többet is kórházban töltenek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)