Koronavírus: beszéddel is terjeszthetjük

A normál hangerőn történő beszéd is elég ahhoz, hogy egy koronavírusos beteg továbbadja a fertőzést - állapították meg legfrissebb tanulmányukban a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói.

A köhögés és tüsszentés során a levegőbe kerülő nagyobb nyálcseppek csak rövid ideig lebegnek a levegőben, aztán a gravitáció hatására letelepednek a felületekre. A légzés és a beszéd közben távozó cseppek azonban olyan aprók, hogy sokáig tudnak keringeni a levegőben, ilyen formában tehát sokkal nagyobb eséllyel fertőzhet meg másokat egy koronavírusos személy - derült ki a napokban publikált tanulmányból.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedés, koronavírus maszk, koronavírus beszéd, koronavírus légzés, koronavírus köhögés, koronavírus tüsszentés, koronavírus a levegőben, koronavírus zárt térben
A beszéddel kibocsátott részecskék tovább a levegőben maradnak.Fotó: Getty Images

A beszéd veszélyesebb, mint a köhögés

Speciális fehérjéket állítottak elő Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A szakemberek szerint ezek a fehérjék képesek leállítani a koronavírus által előidézett citokinvihart, vagyis azimmunrendszertúlzott reagálását. Olvassa el a részleteket!

Az elmúlt napokban nagy port kavart a feltételezés, miszerint egyes speciális esetekben, például intubálás közben is továbbadhatja a fertőzést egy koronavírusos beteg, ilyenkor ugyanis szinte permet formájában távozik a fertőző nyál a páciens szájából, így pedig a vírus hosszú ideig életképesek maradhat a levegőben. Ezt az elméletet vizsgálták tovább a NIH szakemberei, és egy még aggasztóbb megállapítást tettek: ugyanez történik akkor is, amikor a beteg beszél - még kiabálnia sem kell hozzá.

Az ilyen módon levegőbe került nyálcseppek apró méretük miatt elég könnyűek ahhoz, hogy hosszú ideig lebegjenek, és a légmozgás segítségével így akár nagyobb távolságot is meg tudnak tenni. A beszéd és légzés közben kibocsátott koronavírus-részecskék tehát még jelentős távolságból, valamint a rosszul szellőztetett zárt terekben is nagy veszélyt jelenthetnek - fejtette ki a kutatás eredményeivel kapcsolatban Matthew Meselson, a Harvard biológusa.

Könnyebben okoz súlyos betegséget

A köhögéssel és tüsszentéssel levegőbe jutó részecskék leginkább felületek közvetítésével fertőznek. Tehát akkor, amikor egy ember megérinti a szennyezett tárgyat - például korlátot vagy kilincset -, majd kezével óvatlanul beviszi a kórokozót a szemébe, orrába vagy szájába. Ilyenkor a koronavírus a felső légutakba jut.

Ezzel szemben a beszéddel és légzéssel kibocsátott részecskéket közvetlenül beszívhatjuk a levegővel együtt. Így a koronavírus egyből lejut a tüdőbe, ezzel pedig nagyobb eséllyel okoz súlyosabb kimenetelű betegséget. Ez alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy más emberek közelében mindenképpen érdemes maszkot viselni, a zárt terekben pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő szellőztetésre.

Sírva hagyta el a kórházat a brit ápolónő, miután felgyógyult a koronavírusból - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)