Koronavírus: az első héten a legfertőzőbb

Kutatók január óta igyekeznek minél többet megtudni a Kínából kiindult koronavírusról. Egy friss tanulmány pedig olyan új információra világíthatott rá, amely fontos szerepet játszhat a járvány kezelésében és az egészségügyi ellátás terhelésének csökkentésében is.

Ugyan sokan az influenzához hasonlítják az új koronavírust, azt minden szakértő elismeri, hogy fertőzőképessége nagyobb, ezért veszélyesebb. Ráadásul az már kiderült, hogy az első két hétben (egyes vélemények szerint akár 3 hétig is) lappanghat a betegség. Emiatt is terjedhet gyorsan a járvány, amelyet a WHO a héten hivatalosan is pandémiának, vagyis világjárványnak minősített.

Az új vírusokat ezért nehéz kiismerni Nem nyújt megnyugvást egy újonnan megjelenőfertőzésesetén, ha valaki tájékozódik az aktuális helyzetről - állítja egy amerikai tanulmány. A kutatók szerint minél tájékozottabb valaki, annál inkább felismeri, milyen keveset tud valójában az adott kórokozóról. Részletek itt.

Egyre több országban rohamosan nő a COVID-19 betegek száma, Olaszországban például annyira túlterhelt az egészségügyi ellátó rendszer, hogy - akárcsak korábban Vuhanban - nem minden fertőzöttet tudnak megfelelően kezelni. Éppen ezért jelenthet fontos előrelépést az a kutatás, amelyet 4 német klinika orvosszakértői végeztek. Az előzetes eredmények szerint, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra a medRxiv nevű orvosi portálon, a SARS-CoV-2 vírus a fertőzés utáni első héten a legveszélyesebb.

Koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg távozik egy vuhani kórházból. Fotó: Getty Images
Koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg távozik egy vuhani kórházból. Fotó: Getty Images

A 8. napon már nem fertőz az új koronavírus

A kutatásban kilenc, Münchenben ápolt beteget vizsgáltak. Mindegyikük fiatal, maximum középkorú felnőtt volt, akinek korábban nem volt komoly egészségügyi problémája. A kórházi tartózkodásuk alatt különböző időpontokban mintát vettek a torok- és orrváladékukból, vérükből, vizeletükből és székletükből. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vírus az első héten a legfertőzőbb. A köpetminták 83,33 százaléka ezt igazolta. Továbbá megállapították, hogy a fertőzés 8. napján már nem lehetett izolálni a koronavírust a mintákban.

A tanulmányt még független szakértők nem vizsgálták át, a csapat most azt sürgeti, hogy ez minél előbb megtörténjen és hivatalosan is elismerjék. Utána ugyanis meg lehetne változtatni a kórházi protokollt a koronavírus-betegek kezelésére vonatkozóan.

A kutatók javaslata szerint a tünetek megjelenésétől számított 10. napon már haza lehetne küldeni a beteget, amennyiben állapota nem indokol kórházi ellátást. Otthon pedig házi karanténban folytatódhatna a felépülés, mivel akkor már az új felfedezések fényében kevésbé kell tartani a fertőzésveszélytől. Ezáltal gyorsabban cserélődhetnének a COVID-19 betegek a kórházakban, vagyis többen juthatnának időben megfelelő ellátáshoz.

Forrás: Medical News Today

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső