Koronavírus: az első héten a legfertőzőbb

Kutatók január óta igyekeznek minél többet megtudni a Kínából kiindult koronavírusról. Egy friss tanulmány pedig olyan új információra világíthatott rá, amely fontos szerepet játszhat a járvány kezelésében és az egészségügyi ellátás terhelésének csökkentésében is.

Ugyan sokan az influenzához hasonlítják az új koronavírust, azt minden szakértő elismeri, hogy fertőzőképessége nagyobb, ezért veszélyesebb. Ráadásul az már kiderült, hogy az első két hétben (egyes vélemények szerint akár 3 hétig is) lappanghat a betegség. Emiatt is terjedhet gyorsan a járvány, amelyet a WHO a héten hivatalosan is pandémiának, vagyis világjárványnak minősített.

Az új vírusokat ezért nehéz kiismerni Nem nyújt megnyugvást egy újonnan megjelenőfertőzésesetén, ha valaki tájékozódik az aktuális helyzetről - állítja egy amerikai tanulmány. A kutatók szerint minél tájékozottabb valaki, annál inkább felismeri, milyen keveset tud valójában az adott kórokozóról. Részletek itt.

Egyre több országban rohamosan nő a COVID-19 betegek száma, Olaszországban például annyira túlterhelt az egészségügyi ellátó rendszer, hogy - akárcsak korábban Vuhanban - nem minden fertőzöttet tudnak megfelelően kezelni. Éppen ezért jelenthet fontos előrelépést az a kutatás, amelyet 4 német klinika orvosszakértői végeztek. Az előzetes eredmények szerint, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra a medRxiv nevű orvosi portálon, a SARS-CoV-2 vírus a fertőzés utáni első héten a legveszélyesebb.

Koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg távozik egy vuhani kórházból. Fotó: Getty Images
Koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg távozik egy vuhani kórházból. Fotó: Getty Images

A 8. napon már nem fertőz az új koronavírus

A kutatásban kilenc, Münchenben ápolt beteget vizsgáltak. Mindegyikük fiatal, maximum középkorú felnőtt volt, akinek korábban nem volt komoly egészségügyi problémája. A kórházi tartózkodásuk alatt különböző időpontokban mintát vettek a torok- és orrváladékukból, vérükből, vizeletükből és székletükből. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vírus az első héten a legfertőzőbb. A köpetminták 83,33 százaléka ezt igazolta. Továbbá megállapították, hogy a fertőzés 8. napján már nem lehetett izolálni a koronavírust a mintákban.

A tanulmányt még független szakértők nem vizsgálták át, a csapat most azt sürgeti, hogy ez minél előbb megtörténjen és hivatalosan is elismerjék. Utána ugyanis meg lehetne változtatni a kórházi protokollt a koronavírus-betegek kezelésére vonatkozóan.

A kutatók javaslata szerint a tünetek megjelenésétől számított 10. napon már haza lehetne küldeni a beteget, amennyiben állapota nem indokol kórházi ellátást. Otthon pedig házi karanténban folytatódhatna a felépülés, mivel akkor már az új felfedezések fényében kevésbé kell tartani a fertőzésveszélytől. Ezáltal gyorsabban cserélődhetnének a COVID-19 betegek a kórházakban, vagyis többen juthatnának időben megfelelő ellátáshoz.

Forrás: Medical News Today

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)