Koronavírus: Afrikában óriási lehet a baj

Számos afrikai országban aggasztó mellékhatással járnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások. A segélyszervezetek ugyanis nem tudják eljuttatni humanitárius szállítmányaikat és szakembereiket a rászoruló térségekbe.

Afrika Szaharától délre eső területén már több mint 3 ezer koronavírusos fertőzést jeleztek, és nagyjából százan haltak meg a vírus okozta betegség miatt. A járvány miatt a világ néhány legszegényebb, rendszeres segélyre szoruló országa is kénytelen volt lezárni szárazföldi és tengeri határait. A segélyszállítmányok késlekedése mellett a segélyszervezetek a légi közlekedés leállása miatt most a munkatársaikat sem tudják eljuttatni oda, ahol szükség lenne rájuk, és a már terepen dolgozó szakembereiket nem tudják leváltani.

Több mint 700 ezer koronavírus-fertőzést akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal - állapította megy egy nemzetközi tanulmány. Részleteket itt olvashat.

Fontos oltásprogramok is elmaradnak

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy Burkina Fasóban például máris komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki. A szervezet szerint létfontosságú lenne még a nyár beköszönte előtt segélyeket juttatni az országba, mert a malária és az alultápláltság ebben az időszakban okozza ott a legtöbb gondot. Az MSF a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt felfüggeszteni a kanyaró elleni oltási programját Burkina Fasóban.

Ha ez nem lenne elég probléma, az Alima nevű orvosi segélyszervezet a héten adott volna át egy új műtőt Burkina Fasóban, de az ország a járvány rohamos terjedése miatt még azelőtt lezárta a határait, hogy a szervezetnek dolgozó sebész és aneszteziológus megérkezett volna. Ha a válság elhúzódik, az Alima arra kényszerülhet, hogy bezárja a gyerekeket és várandós nőket segítő afrikai egészségügyi központjait.

Így fest egy gyerekkórház Burkina Fasóban. Fotó: Getty Images
Így fest egy gyerekkórház Burkina Fasóban. Fotó: Getty Images

A Közép-afrikai Köztársaságban az egészségügyi hatóságok szintén jelezték, hogy várhatóan ott is el kell halasztani egy kanyaró elleni oltási programot, mert késik az oltóanyag szállítása Franciaországból. Az 5 milliós lélekszámú országban ráadásul mindössze három lélegeztetőgép áll rendelkezésre arra az esetre, ha koronavírus-fertőzötteket kellene ellátni.

Aloysius John, a Nemzetközi Karitász katolikus segélyszervezet vezetője arra intett pénteken, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség egyes szegényebb afrikai országokban még annál is súlyosabb következményekkel járhat, mint amilyen helyzetbe a leginkább érintett nyugat-európai államok kerültek.

Józsefvárosban rendkívüli járványügyi segélyt adnak a bajbajutottaknak. A támogatás részleteiről az nlc.hu cikkéből tájékozódhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: