Koronavírus: a kínai korlátozások eredménye

Több mint 700 ezer koronavírus-fertőzést akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal - állapította megy egy nemzetközi tanulmány.

A új koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások első 50 napjában sok nappal késleltethették a kórokozó Vuhanon kívüli terjedését, ezzel akadályozhatták meg az óriási esetszámot - véli a nemzetközi kutatócsoport. A szakértők szerint az eredmények segíthetik azokat az országokat, amelyek még a járvány korai szakaszában járnak.

koronavírus, koronavírus Kína, koronavírus hírek, koronavírus megelőzés, koronavírus korlátozások,
Védőmaszkot viselő emberek egy sanghaji temető bejáratánál. Fotó: Getty Images

700 ezer megbetegedés előztek meg

"Az 50. napon, vagyis február 19-én Kínában mintegy 30 ezer volt az igazolt koronavírusos esetek száma. Elemzésünk alapján a vuhani utazási tilalom és az országos veszélyhelyzeti intézkedések nélkül több mint 700 ezer új igazolt eset lett volna Vuhanon kívül ebben az időpontban. Úgy tűnik, a kínai korlátozások sikeresen megszakították a fertőzések láncolatát, vagyis megakadályozták a kapcsolatot a fertőzöttek és a többi ember között" - mondta el Christopher Dye, az Oxfordi Egyetem professzora.

Koronavírus: több mint 1 millió beteg világszerte - olvassa el a részleteket!

A kutatók egyedülálló adatkészletből dolgoztak. Vizsgálták az esetjelentéseket, az emberek helyváltoztatási adatait és az egészségügyi beavatkozások információit, majd ezek összevetésével nyomozták le a koronavírus terjedését és megállítását. Megnézték 4,3 millió ember kiutazását Vuhanból a város lezárása előtti időből, valamint minden érintett kínai város napi esetjelentéseit és korlátozó intézkedéseit. "Mivel a vizsgált időszakba beleesett a tavaszi szünet és a kínai holdújév, a mobil telefonok cellainformációi alapján össze tudtuk vetni a Vuhanba tartó és onnan máshová irányuló utazások mintázatát a koronavírus-járvány idején és az előző két év azonos időszakában. Az elemzés az utazások rendkívüli csökkenését mutatta ki a január 23-ai tilalom után. Az így nyert adatok alapján ki tudtuk számítani, mekkora lehetett volna a Vuhannal kapcsolatos esetszám Kína-szerte" - magyarázta Ottar Bjornstad, a Pennsylvanai Állami Egyetem biológusa.

Késleltették a továbbterjedést

A modellel azt is megmutatták, hogy Vuhan lezárása több nappal is elodázta a koronavírus megjelenését más városokban. "A késés időt adott a felkészülésre több mint 130 városban" - emelte ki Tien Huaj-jü, a Pekingi Egyetem epidemiológusa. Ezekben a városokban egyebek mellett leállították a tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és megtiltották a gyülekezést is. Ennek eredményeként 33 százalékkal kevesebb igazolt esetről számoltak be a járvány első hetében, mint azokban a városokban, ahol nem hozták meg ezeket az - első szintűnek nevezett - intézkedéseket.

Noha a lezárásokkal igen alacsonyra sikerült szorítani az esetszámokat, a szakértők szerint ez semmiképp sem jelenti azt, hogy Kína túl van a veszélyen. "Mivel a populációnak csak egy töredéke fertőződött meg, sokkal nagyobb tömeg van még kitéve a betegségnek. A koronavírus újra terjedésnek indulhat az országon belüli és a behozott esetekkel" - tette hozzá Tien.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)