Koronavírus: 275 módszer a járvány lassítására

Egyre több országban sürgetik a korlátozások feloldását, ám ezt nem szabad elkapkodni, különben újabb hullámban támadhat a koronavírus. A Cambridge Egyetem kutatói ezért 275 módot azonosítottak, amelyek csökkenthetik az esetleges fertőzéseket.

A tudósok a gyógyászati kezeléseken kívül öt területet vizsgáltak: a fizikai izolációt, a szennyezett tárgyak kezelését, a takarítást és higiéniát, a betegség terjedésének korlátozását a térségek között, valamint a házi kedvencek általi vírusterjesztés csökkentésének lehetőségeit. Az iskolák, üzletek, nyilvános helyek szakaszos megnyitását és az emberek fizikai távolságtartásának számos lehetőségét is tanulmányozták, amelyekkel a korlátozó intézkedések feloldásakor elkerülhető a koronavírus-fertőzés újbóli kirobbanása.

Világszerte több olyan esetről is született feljegyzés, amikor gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzötteknél később ismét kimutatták a vírus jelenlétét. Hogyan lehetséges ez? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

"Egyre nagyobb a nyomás a gazdaság újranyitása és az emberek munkába állítása, az elszigeteltségből való kilépés érdekében. De ha a járvány előttihez hasonló módon kezdünk el működni, a vírus egy második hulláma terjedhet el. Miden tevékenységet egyenként kell fontolóra venni, óvatosan kell újra bevezetni, attól függően, milyen kockázatot jelent a vírus terjedése szempontjából" - mondta Wlliam Sutherland professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Angliában 3 hétre meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket. Fotó: Getty Images
Angliában 3 hétre meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket. Fotó: Getty Images

Home office és kiscsoportos oktatás

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek nem javaslatok, hanem az egyes területeken számba vett leghelyénvalóbb lehetőségek a korlátozó intézkedések szakaszos feloldása esetén. Véleményük szerint a fizikai távolságtartásra, a fokozott személyes higiéniára még jó darabig ügyelnünk kell, ha szeretnénk tartósan feltartóztatni a koronavírus terjedését.

Az általuk javasolt módok többségét a járvány feltartóztatására célzó stratégiákban az országok széles körűen alkalmazták, ezek egy részének fenntartása - önkéntes karantén fertőzésgyanú esetén, az idősek otthon maradása, a fizikai kontaktusok kerülése, maszk viselése digitális oktatás, az otthoni munkavégzés - is szerepel a tanulmányban. A munkahelyek újraindítása esetén a kutatók felvetik a home office minél további fenntartását, továbbá azt, hogy ne nyissák meg a nem létfontosságú vállalkozásokat. A munkaidő lépcsőzetes kezdését javasolják és azt, hogy büntessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek munkába járásra kötelezik, bátorítják a dolgozóikat, holott azt otthonról is megoldhatnák.

Álláspontjuk szerint az iskolák megnyitásakor a tanulókat kis csoportokba kell osztani. Továbbá például a kávézók először csak a nyitott, szabadtéri területeiken fogadjanak vendégeket, megfelelő távolságot tartva, minden vendég után takarítva az asztalokat. A kutatók listáján (melyet itt tekinthet meg teljes terjedelmében) szerepel, hogy a boltokban mobilapp segítségével lehessen sorban állni, mindenki a gépkocsijában ülne, amíg rá kerül a sor, hogy bemehessen az üzletbe. De növelni kellene a házhoz szállítás lehetőségét is. A parkokba a különböző korosztályokat különböző idősávokban lehetne beengedni.

Egy különleges szemüveggel kiszúrható a koronavírusos beteg. Hogy hogyan működik, arról az nlc.hu cikkében tudhat meg részleteket.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: