Koronavírus-vakcina: mikor számít, hogy melyiket kapjuk?

Magyarországon már ötféle vakcina érhető el az új típusú koronavírus ellen, nyugati és keleti egyaránt. De vajon mennyit számít, hogy ezek közül melyiket kapjuk meg? Mutatjuk a szakember véleményét.

Koronavírus: hogyan csökkenthető a kórházba kerülés esélye? A válaszért kattintson ide!

Itthon eddig ötféle koronavírus elleni vakcina alkalmazását engedélyezték. A súlyos szövődményekkel járó COVID-19-et pedig mind az öttel szinte egyformán meg lehet akadályozni. Ezért tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy ki melyik oltóanyagot kapja meg - véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a kormány Vakcinainfo+ sorozatának videójában mondta el véleményét. A videó arra a kérdésre próbál választ adni, hogy vajon érdemes-e válogatni a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinák között.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Tömöri Jánosné már megkapta a koronavírus-vakcina második adagját. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ritkán vannak kivételek

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon ritkán, de előfordulhatnak olyan speciális esetek - főkéntautoimmun betegségekesetén -, amikor érdemes mérlegelni, hogy az érintett melyik koronavírus-vakcinát kapja meg. Ez azonban csak egy szűk kört, a magyar lakosság kevesebb mint 1 százalékát érinti.

Azoknak tehát, akiknél valóban van jelentősége a választásnak, mindenképpen ajánlott konzultálniuk a háziorvosukkal. De az esetek 99 százalékában tényleg teljesen mindegy, hogy melyik új típusú koronavírus elleni vakcinát adják be - erősítette meg Merkely Béla.

Az életet jelenti

A rektor szerint a legfontosabb, hogy a vakcina már a vállizmunkban legyen, és megkezdje működését. A sejtes és antitestes immunitás kialakítása ugyanis a koronavírus okozta betegség elleni védettséget, hosszú távon pedig az életet jelentheti - fogalmazott.

Koronavírus: félelmetesen nagy a terhelés a kórházakon - részletek itt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció