Koronavírus-vakcina: mikor számít, hogy melyiket kapjuk?

Magyarországon már ötféle vakcina érhető el az új típusú koronavírus ellen, nyugati és keleti egyaránt. De vajon mennyit számít, hogy ezek közül melyiket kapjuk meg? Mutatjuk a szakember véleményét.

Koronavírus: hogyan csökkenthető a kórházba kerülés esélye? A válaszért kattintson ide!

Itthon eddig ötféle koronavírus elleni vakcina alkalmazását engedélyezték. A súlyos szövődményekkel járó COVID-19 -et pedig mind az öttel szinte egyformán meg lehet akadályozni. Ezért tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy ki melyik oltóanyagot kapja meg - véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a kormány Vakcinainfo+ sorozatának videójában mondta el véleményét. A videó arra a kérdésre próbál választ adni, hogy vajon érdemes-e válogatni a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinák között.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Tömöri Jánosné már megkapta a koronavírus-vakcina második adagját. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ritkán vannak kivételek

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon ritkán, de előfordulhatnak olyan speciális esetek - főként autoimmun betegségek esetén -, amikor érdemes mérlegelni, hogy az érintett melyik koronavírus -vakcinát kapja meg. Ez azonban csak egy szűk kört, a magyar lakosság kevesebb mint 1 százalékát érinti.

Azoknak tehát, akiknél valóban van jelentősége a választásnak, mindenképpen ajánlott konzultálniuk a háziorvosukkal. De az esetek 99 százalékában tényleg teljesen mindegy, hogy melyik új típusú koronavírus elleni vakcinát adják be - erősítette meg Merkely Béla.

Az életet jelenti

A rektor szerint a legfontosabb, hogy a vakcina már a vállizmunkban legyen, és megkezdje működését. A sejtes és antitestes immunitás kialakítása ugyanis a koronavírus okozta betegség elleni védettséget, hosszú távon pedig az életet jelentheti - fogalmazott.

Koronavírus: félelmetesen nagy a terhelés a kórházakon - részletek itt .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.