Kitiltják a beoltatlan gyerekeket

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

Felszólították a szülőket, gondoskodjanak arról, hogy gyerekeik minden szükséges oltást megkapjanak a szeptember 1-jei iskolakezdésig. Az egészségügyi miniszter szerint elegendő oltóanyag áll rendelkezésre - nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is.

oltás, védőoltás, kötelező oltások, fertőző betegségek, kanyaró, Ukrajna, gyerkek
Kitiltják a beoltatlan gyerekeket az iskolákból és az óvodákból. Fotó: 123rf

Kötelező az oltás

A lakosságfertőző betegségekelleni védelméről szóló törvény rendelkezése értelmében tilos az oktatási intézmények látogatása a nem beoltott gyerekeknek. Az ukrán legfelsőbb bíróság idén áprilisban hozott határozatában megerősítette, hogy a védőoltások kötelezőek, így az oktatási intézményeknek joguk van kitiltani azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg az oltásokat. Csak az lehet kivétel, akiknél a védőoltás orvosilag ellenjavallott. Azok a szülők, akik meggyőződésből nem oltatják be gyerekeiket, alternatív megoldások közül választhatnak, például táv- vagy magánoktatást kérhetnek az intézményektől - fűzte hozzá az oktatási miniszter.

Németországban is kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás, miután a kormány jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A részleteket itt találja!

Ukrajnában 6 éves korig kötelező beoltatni a gyerekeket hepatitis B, tuberkulózis, kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria, szamárköhögés, polio és hemofil fertőzések ellen, valamint tetanusz oltást is kapnak. 6 éves kor felett pedig több ismétlő oltást kapnak.

Ukrajnában főként a kanyarós betegek száma magas. Ennek fő oka, hogy sokan nem adatták be gyermekeiknek a védő-, illetve ismétlőoltásokat. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Ukrajnában van a legtöbb a kanyarósfertőzésaz európai országok között. Tavaly a kontinensen regisztrált kanyarós megbetegedések több mint felét - 54,5 ezer főt - Ukrajnában jegyezték fel. 2019 első 8 hónapjában már legalább 18-an haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe, míg tavaly egész évben 16 halálos áldozatot követelt a kór.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)