Influenza: sok a beteg az országban

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján mintegy 9500 influenzagyanús megbetegedés történt a múlt héten Magyarországon.

Akárcsak a tavalyi évben, idén is mindenki ingyenesen kérheti háziorvosától az influenza elleni védőoltást.

Október elejétől ismét működik itthon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) influenza-figyelőszolgálata, amelyben idén 1317 háziorvos és házi gyermekorvos vesz részt praxisa megbetegedési adatai közlésével. A 43. naptári hétre (október 25-31.) vonatkozó adatok alapján 9500 beteg fordult alapellátó orvosához influenzaszerű tünetekkel, ami mintegy 20 százalékos csökkenést jelent az egy héttel korábbi 12 ezres számhoz képest. Országszerte minden százezer lakosra 98 panaszos beteg jutott a múlt héten, ami nem éri el tehát a hazai járványküszöböt (143,5 beteg százezer lakosra vetítve).

Sokan fordulnak háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel az országban
Sokan fordulnak háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel az országban. Fotó: Getty Images

Az influenzagyanús betegek 19,5 százaléka a 14 éven aluli gyerekek, 35,7 százaléka a 15 és 34 év közötti fiatalok, 31,3 százaléka a 35 és 59 év közötti felnőttek korosztályába tartozott, míg a 60 éven felüliek aránya 13,5 százalék volt. Ami a területi megoszlást illeti, lakosságarányosan Vas (147,6), Baranya (141,5) és Győr-Moson-Sopron (140,3) megyében regisztrálták a legtöbb megbetegedést, a legkevesebbet pedig Somogy (30,1), Békés (33,9) és Csongrád-Csanád (42,2) megyében.

Influenza vagy influenzaszerű megbetegedés?

Influenzáról kizárólag influenzavírusok okoztafertőzésés megbetegedés esetén beszélhetünk. Ha egy betegnél köhögés és 38 fok feletti láz lépett fel a háziorvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül, már felmerül az influenza gyanúja. Hasonló panaszokat ugyanakkor egyéb légúti fertőzések is kiválthatnak. Teljes bizonyossággal ezért csak laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani az influenza diagnózisát.

Idén a kerületi és járási hivatalok a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok közül száz orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát az influenzaszerű tünetekkel hozzájuk forduló betegektől a megbetegedések kórokozójának azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése az országban. A 40. és 43. hét között összesen 149 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumban. Ezek között influenzavírus okozta fertőzést nem igazoltak. Harminchárom megbetegedés hátterében RSV-fertőzés állt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)