Influenza: mikor menjünk orvoshoz?

Az influenzások nagy része pár nap alatt meggyógyul, és szövődményektől sem kell tartaniuk. Ám van néhány tünet, melyek észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Cikkünkből az is kiderül, kik tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokba.

A megfázás, influenza általában minden gond nélkül gyógyul pár nap alatt, csak a tüneteket kell enyhíteni. Az influenzával azonban sokszor más a helyzet. A szezonális influenza veszélyt jelenthet a 65 év felettiekre (függetlenül attól, hogy valamilyen betegséggel küzdenek-e), illetve életkortól függetlenül a krónikus betegségben szenvedőkre.

A H1N1 influenza viszont más csoportok számára jelent veszélyt: elsősorban a várandósokra (nemzetközi és hazai adatok alapján tíz-húszszoros eséllyel fertőződnek meg és alakul ki náluk szövődmény), illetve a kisgyermekekre. Igazából azt lehet mondani, hogy a fertőzés és a szövődmény kialakulása az 50 év alattiak körében a leggyakoribb, illetve életkortól függetlenül az elhízottak, cukorbetegek és krónikus légzőszervi betegségben szenvedők vannak nagyobb veszélynek kitéve.

Ezért ők forduljanak orvoshoz, ha észlelik magukon az influenzafertőzés tüneteit, mivel az időben elkezdett antivirális kezelés szerencsés esetben megállíthatja vagy mérsékelheti a betegséget.

A H1N1 influenzával kapcsolatban néhány súlyos szövődmény kialakulását is megfigyelték:

  • Vírusos tüdőgyulladás, amelynél a tünetek gyorsan romlanak, a beteg gépi lélegeztetésre szorul. Ennél a szövődménynél a halálozási arány 30-60 százalék között van!
  • Krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás igen gyorsan léphet fel, a tünetek kezdetétől számított 2-3. napon.
  • Az influenza-vírusinfekció hajlamosít másodlagos bakteriális fertőzésre (Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Neisseria meningitidis).

Sajnos több esetben a gyorsan elkezdett antivirális kezelés sem volt képes megmenteni a beteg életét - a szakemberek ezért továbbra is az oltást tartják a legbiztonságosabb megoldásnak az influenza elleni védelemben, akár szezonális, akár H1N1 influenzáról beszélünk.

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén életkortól és egészségi állapottól függetlenül (!) mindenki konzultáljon orvossal:

  • a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés, cyanosis (elkékülés),
  • véres vagy elszíneződött köpet,
  • mellkasi fájdalom,
  • megváltozott tudatállapot,
  • három napon túl fennálló, magas láz,
  • a vérnyomás csökkenése,
  • gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság.

Gyermekek esetén akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a láz, hidegrázás, izomfájdalom, fáradtság, fejfájás, köhögés, hasmenés, hányás rosszabbodik, vagy egyéb tüneteket tapasztalunk, például nehézlégzés jelentkezik. Amennyiben pedig a gyermek krónikus alapbetegségben szenved, és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmény (például néhány napos láztalanság után újból jelentkező vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés) lép fel, akkor szintén orvosi szakvéleményre van szükség, sőt riasztó esetben akár a mentőt is ki lehet hívni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció