Immunológus: az oltás nem magánügy

Falus András immunológus mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát koronavírus elleni vakcinával. Az oltást ugyanis mindannyiunk ügyének tekinti a szakember, nem pedig magánügynek.

Falus András az InfoRádiónak nyilatkozott, ahol elmondta: ha csak a társadalom 10-20, legfeljebb 30 százaléka oltatja be magát, egyértelmű annak a veszélye, hogy nem alakul ki a járvány megállításához szükséges védettség. Ehhez ugyanis 60-70 százalék kellene.

A társadalom 60-70 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy meg lehessen állítani a járványt.
A társadalom 60-70 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy meg lehessen állítani a járványt. Fotó: Getty Images

"Terjed a fáma, mint a vírus"

A szakember szerint az oltásellenesség hátterében két ok áll. Az egyik az egészségnevelés hiánya. Meg kellene ugyanis tanítani a gyerekeknek, hogy ismerjék a testüket, és tisztában legyenek azzal, mi történik, ha például egy baktérium bekerül a szervezetbe. A másik, hogy - mint az immunológus fogalmazott - "terjed a fáma, mint a vírus". Vagyis, az emberek mindenféle anekdotikus történeteket hallanak/mondanak arról, milyen problémákat okozott az oltás egyeseknél, ami értelemszerűen sokakat elriaszthat.

Milyen jelei vannak az anafilaxiás sokknak, és mi a teendő ilyenkor? Részletek itt .

Falus András kiemelte, a mellékhatás - egy kis helyi gyulladás, fájdalom, pirosság a szúrás helyén, hőemelkedés stb. - nemhogy nem veszélyes, hanem kötelező, ezzel ugyanis egy aktív immunizálást végzünk. Ha nincs mellékhatás, az azt jelenti, hogy sikertelen az oltás. A szakember arról is beszélt, hogy a nem kívánt mellékhatások - az illető felkarja, ahová az injekciót kapta, a vártnál jobban fáj, esetleg megduzzadnak a nyirokcsomók - átlagosan 50 emberből 1-nél fordulnak elő. Az olyan súlyosabb mellékhatások, mint az átmeneti érzéketlenség az érintett területen, a magas láz, nagyjából minden 10 000-dik emberből 1-nél jelentkeznek. Az allergiás, úgynevezett anafilaxiás, életre is veszélyes tünet pedig még ritkább, 5 millió emberből 1-et érint.

Az oltás mindannyiunk ügye, nem magánügy

Sokan amiatt is aggódnak, hogy mivel a vakcinák "nagyon sebtében" készültek el, nem megbízhatóak. Falus András ezzel kapcsolatban leszögezte: a modern biotechnológia, a molekuláris biológia és a genetika ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül, a mostanihoz hasonló együttműködés és nyitott fejlesztés, nyilvános és számon kérhető, tudományosan vitákban megalapozott információcsere, ami március óta a világon van, még nem volt az emberiség történetében. Hozzátette, az elmúlt tíz hónap érdemi értelemben többszöröse annak, mint ami például eddig történt a kanyaróval vagy a mumpsszal.

A szakember ezért mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, az oltás ugyanis szerinte mindannyiunk ügye, nem magánügy. Aki elutasítja a vakcinát, az nemcsak megfertőződhet, de másoknak is átadhatja a kórokozót.

Kárpátalján már megjelent a mutálódott koronavírus - az infektológus szerint ez az a variáns, amely miatt most részleges vesztegzárat rendeltek el a briteknél. A részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)