Így próbálják megfékezni az új vírust

Péntekig már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére. A járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdette ki.

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A vírus csütörtök estig 830 embert fertőzött meg Kínában, és 25 áldozatot követelt. Emiatt már 9 közép-kínai városban is közlekedési zárlatot vezettek be. A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan - mintegy 44 milliárd forint - összegű segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. Vuhanban pedig már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása is, amelynek átadását hétfőre tervezik.

vírus, koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, fertőző betegségek
vírus, koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, fertőző betegségek

Egyre komolyabb a helyzet

A legújabb híradások szerint a vírus már Hupejen kívül is szedett áldozatot. Egy 80 éves férfi halt bele afertőzésokozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg. A férfivel közeli kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

Az ingatlanüzemeltetés a főváros több lakónegyedében is felmérést tartott az ott lakók körében annak kiderítésére, hogy jártak-e a közelmúltban Vuhanban, vagy fogadtak-e onnan érkező vendéget, illetve tapasztalnak-e bármilyen, a betegségre utaló tünetet. Az üzemeltetés szájmaszkot viselő munkatársai ajtóról ajtóra járták végig a lakásokat. Emellett országszerte több oktatási intézmény is bejelentette, hogy meghosszabbítják a holdújévi ünnep miatt eredetileg január végéig tartó szünetet. Egyes iskolákban vizsga- és felvételi időpontokat is elhalasztottak. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda bezárt - egyelőre határozatlan időre. A Kínai Kosárlabda Szövetség pedig bejelentette, hogy későbbre halasztják a februárra időzített mérkőzéseket.

Egyre több országba elér a vírus

Európában is megjelent az új koronavírus - kattintson a részletekért!

A vírus már Kína határain túl is felbukkant, felütötte a fejét például Tajvanon, Szingapúrban, Vietnámban, Nepálban, Japánban, Hongkongban, Makaóban, Ausztráliában, de Mexikóban és Oroszországban is vizsgálnak egy-egy fertőzésgyanús esetet. A Kínából érkező utasokat ezért már több repülőtéren is ellenőrzik.

A közelmúltban Amerikában is diagnosztizálták a betegséget egy harmincas éveiben járó férfinél, jelenleg pedig egy újabb feltételezett koronavírusos esetet vizsgálnak. A betegséget Texasból jelentették. A helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba. Az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött. Az illetőt azonnal karanténba helyezték, a gyanút igazoló vizsgálatok még tartanak.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki közleményében hangsúlyozta: Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak. Hozzátették: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: