Heteken belül új erőre kaphat a járvány

A koronavírus-járvány első hulláma már szinte minden EU-s tagállamban túl van a tetőzésen, azonban a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van tehát szükség, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása - figyelmeztetett Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos.

Koronavírus: van, ahol már elkezdődött a 2. hullám - kattintson a részletekért!

Az uniós biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videoértekezletén felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány nem ért még véget, ezért továbbra is ébernek kell maradni. Úgy véli, folytani kell a teszteléseket, valamint a fertőzéses esetek nyomon követését, ugyanis csak így lehet hatékonyan elkerülni a közegészségügyi kockázatokat. Kiemelte továbbá, hogy a járvány 2. hulláma már a következő hetekben megkezdődhet Európában.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus járványhelyzet, koronavírus egészségügy, koronavírus második hullám
Fontos, hogy az egészségügyet ne érje váratlanuk az újabb hullám. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Rengeteg pénzt szánnak a védőoltásokra

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok többsége támogatja az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület új típusú koronavírus elleni, hatékonynak tűnő oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen a gyógyszeripari vállalatoktól. Ezt az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznák. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, amennyiben termelő vállalju, hogy biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Az előfinanszírozásra azért lenne feltétlenül szükség, mivel a befektetés nélkül a gyógyszercégek többsége nem vállalná a pénzügyi kockázatokat abban az esetben, ha az oltóanyag mégsem bizonyul hatékonynak.

“Ez nem a versengésről szól”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a több tagállam - például Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia is - kétoldalú tárgyalásokat folytat gyógyszercégekkel a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, ez pedig gyengítheti az unió kezdeményezést. “Nagyon fontos, hogy ne menjünk két irányba, hanem maradjunk együtt ugyanazon pályán. A vakcinavásárlás nem a versengésről szól, hanem mind a 27 tagállam együttműködésről” - hangsúlyozta.

Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, az Egyesült Államokban pedig a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.

Nem védi jelentősen a koronavírustól az időseket a BCG-oltás - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció