Hastífusz: amikor a széklet fertőz

A hastífuszt a Salmonella typhi nevű baktérium okozza, mely óriási számban található meg a fertőzöttek székletében és vizeletében. Elterjedt betegséggé válhat rossz higiéniás helyzetű területeken, mely ellen a védőoltás sem jelenthet teljes védettséget.

Tünetek

A hastífusz lappangási ideje 8-15 nap, az első tünetek az influenzára emlékeztető erős fejfájás és magas láz, ami 40 fok fölé is emelkedhet. A láz több hét után is változatlan, reggel alacsonyabb és estére újra megemelkedik. Aluszékonyság, kimerültség, enyhe tudatzavar, gyenge, de állandó köhögés gyötri a beteget. A has puffadt és vörös kiütések borítják, a szívverés lassú. A nyelv fehéren vagy sötéten bevont, a széle piros. Orrvérzés, gyomor-és bélrendszeri problémák, véres hasmenés vagy székrekedés teszik teljessé a képet. Súlyos esetben a beteg félrebeszél, kómába eshet.

Okok

A hastífuszt (Typhus abdominalis, tífuszos láz) a Salmonella typhi nevű baktérium okozza, hemzseg a kórokozóktól, melyek megtalálhatók a fertőzött árnyékszékeken és csatornákban, a szennyezett kezeken valamint legyek és egyéb rovarok is közvetítik. Fertőzést okozhat a fertőzött élélmiszerek és víz, valamint a nem pasztörizált tejtermékek fogyasztása. A betegség nagyon elterjedt a rossz higiénés és egészségügyi helyzetű területeken.

Kezelés

Kedvezőbb, ha a tünetek erőteljesek és jellegzetesek, mert ez megkönnyíti a diagnózist. Az időben megkezdett kezelés esetén a gyógyulás hatásosabb és gyorsabb. Ellenkező esetben a beteg lassan kimerül, a gyomor- és bélrendszeri tünetek a bél átfúródásához (perforáció) vezethetnek, ami életveszélyes állapot, így sürgősségi ellátást igényel. A kezelés ágynyugalomból, folyadékpótlásból és több hetes intenzív antibiotikus kezelésből áll. A beteget folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, állandóan ellenőrizni kell a székletét, vizeletét, és figyelni az esetleges szövődményeket (bélvérzés, bélátfúródás, hashártyagyulladás, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás stb.). Fontos a beteg környezetének gondos fertőtlenítése. A védőoltás nem jelent teljes védettséget. 23. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő