Gyógyszer-rezisztencia akadályozza a tbc elleni küzdelmet

A gyógyszereknek széleskörűen ellenálló tuberkulózis növekvő aránya akadályozza a globális egészségügyi programok megvalósulását, és eltörölheti a betegséggel szemben eddig elért előrehaladást - közölték a tudósok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) szakértői aggodalmukat fejezték ki a széleskörűen rezisztens tuberkulózis európai terjedése és a gyerekek körében való állandósága miatt.

A The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett másik jelentésben az olvasható, hogy Afrikának a Szaharától délre fekvő területei aránytalanul nagy mértékben érintettek, a HIV-vírushoz kapcsolható esetek négyötöde itt bukkan fel.

Becslések szerint a tbc világszerte évente 1,7 millió ember halálát okozza, az új esetek száma minden eddiginél magasabb: több mint 9 millió. A WHO európai irodájának adatai szerint 2005 óta csökken a bejelentett esetek száma a kontinensen, 2009-ben 100 ezer lakosra 36,8 bejelentés jutott.

Ugyanakkor 18 országban az új esetek és a visszaesések aránya továbbra is csaknem nyolcszor magasabb, mint a térség többi országában. A jelentés szerzői hangsúlyozzák, hogy a népesség sebezhető részét (beleértve a gyerekeket) még mindig nem diagnosztizálják és kezelik időben.

Világszerte az embereknek akár harmada is fertőzött lehet a tuberkulózist okozó baktériummal, ám csak kis hányadánál fejlődik ki a betegség. Tanulmányok szerint az átlagosnál esendőbbek a kórral szemben a szegénységben élők, a kábítószereket használók és a HIV-fertőzöttek, akiknek az immunrendszere sérült.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra