Gyakran kellene szűrni a nemi bajokat

Élete során szinte mindenki legalább egyszer elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget. A komolyabb szövődmények kialakulása azonban rendszeres szűréssel megelőzhető lenne.

A szexuálisan aktív, ám nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kellene venniük nemi betegségekkel kapcsolatos vizsgálatokon. Bizonyos esetekben azonban akár gyakoribb szűrésre is szükség lehet. A korai felismeréssel ugyanis megelőzhetőek az olyan szövődmények, mint a méhnyakrák vagy ameddőség- olvasható az egyetem oldalán.

35 év alatt a legnagyobb a kockázat

Felmérések szerint a világ egyre több részén növekszik a szexuális úton terjedő fertőzések száma, így egyre több a szifiliszes, a klamídiás és a gonorreás eset is. De mi állhat vajon a háttérben? Kattintson ide, és megtudhatja a választ!

A 16 és 35 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett, a közelgő nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének. Ebben az évszakban ugyanis felszabadultabbak és óvatlanabbak az emberek. Gyakoribbak az alkalmi kapcsolatok, így a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kezelt betegek száma is szezonálisan megugrik - ismertette Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos STD Centrum helyettes vezetője.

A nemi úton terjedő kórokozók nagyon érzékenyek, a külvilágban gyorsan elpusztulnak. Ezért a közhiedelemmel ellentétben ezek többségét nem lehet strandon, közös törölközőhasználattal vagy a mosdóban elkapni. Az elsődleges megelőzési lehetőség az óvszer, de az sem árt, hogyha egy új kapcsolat kezdetén a pár mindkét tagja részt vesz egy szűrővizsgálaton.

szifilisz, gonorrea, klamídia, nemi betegség, fertőzés, szűrés,
Gyakori partnerváltás esetén érdemes 3 havonta szűrésre menni. Fotó: 123rf

Milyen gyakran kell szűrésre járni?

A szakember azt javasolja, hogy mindenki a szexuális szokásaihoz mért rendszerességgel látogasson el a szűrőközpontokba. Akik gyakran váltják a partnereiket, azoknak akár háromhavonta is érdemes lehet vizsgálatra járni. Azonban minden szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőttnek évente legalább egy szűrés ajánlott.

Tünetek esetén, illetve védekezés nélküli vagy rizikósnak gondolt együttlét után viszont érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az idejében felismertfertőzéshatékonyabban gyógyítható, mint a komplikációkkal járó esetek. A HIV, a gonorrea és a szifilisz szűrése térítésmentes, a HPV és a klamídia vizsgálatáért azonban fizetni kell.

Miért fontos a szűrés?

Azért is fontos a szűrés, mert a klamídia és a gonorrea például az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám a baktériumot ilyenkor is tovább lehet adni. Mindkét fertőzés hegesedést okoz, hatásukra összenövések alakulhatnak ki a nemi szervekben, ez pedig hosszútávon meddőséghez vezethet.

Ha mégis jelentkeznek tünetek, akkor a nők esetében a méhnyak vagy a kismedence gyulladása jellemző. Férfiaknál a klamídia és a gonorrea általában húgycsőgyulladást okoz, ami a húgycső váladékozásával, illetve fájdalmas vizeléssel jár. A szifilisz a korai stádiumban jellegzetes bőrtünetekkel jár, kezeletlenül hagyva pedig keringési zavarokat, szívproblémákat és idegrendszeri károsodást is okozhat. A további tünetekről itt olvashat!

Kiemelten fontos, hogy a szűrővizsgálatok során ne csak a nemi szervekből történjen a szűrés, hiszen orális vagy anális aktus során ugyanúgy meg lehet fertőződni. Éppen ezért érdemes felkészülni a szexuális szokásokra vonatkozó kérdésekre, az őszinte válaszokkal ugyanis pontosítható a szűrés. Az STD centrumok dolgozói természetesen diszkréten kezelik a vizsgálatokon elhangzott személyes információkat - hangsúlyozta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)