Forgalmazási engedélyt kapott egy koronavírus-vakcina

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer/BioNTech-vakcinából. Ez húszmillió ember beoltására elegendő, mivel mindenki két dózist kap - ismertette Boris Johnson miniszterelnök. A Pfizer egyébként nemrégiben jelezte, hogy jóváhagyás esetén akár órákon belül el tudja kezdeni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását. A vezérigazgató, Albert Bourla pedig néhány úgy nyilatkozott, hogy a cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. A vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltóanyag, koronavírus vakcina, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés
A cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az EMA december végén dönthet

A BioNTech és a Pfizer kedden nyújtotta be az európai engedélyezési kérelmét. Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tájékoztatása szerint a német biotechnológiai cég és az amerikai gyógyszergyártó gyorsított eljárást kért. A közös fejlesztésű koronavírus -vakcina a klinikai vizsgálatok novemberben ismertetett adatai szerint 95 százalékos hatékonyságú.

Koronavírus: ilyen sorrendben jöhetnek a tünetek - kattintson!

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a COVID-19 kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata. Az EMA feladata egyébként az Európai Unió területén használt vagy alkalmazni kívánt gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyezése és ellenőrzése. Ezt követően az Európai Bizottság által adott végleges jóváhagyás teszi lehetővé a laboratóriumok számára, hogy forgalmazzák gyógyszereiket az unió országaiban.

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentése szerint legkésőbb december 29-én megtartják a rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. A Moderna kérelmét pedig várhatóan január 12-én bírálják el.

A járvány miatt elmaradt az esküvőjük, 200 embert etettek meg az árából - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)