"Férfiaknál is okozhat rákot a HPV"

A méhnyakrák és a többi, ugyancsak a humán papillómavírus által okozott daganat minél gyorsabb felszámolásához a lányok mellett éppúgy be kellene oltani a fiúkat is a szexuális élet megkezdése előtt - véli a szakértő. A fiúk oltása nemcsak későbbi partnereiket, hanem saját magukat is védi.

Honnan ered az oltásellenesség? Milyen veszélyeket hordoz magában? Részletek itt.

"A HPV-fertőzés átvitelében a férfiaknak jelentős a szerepük" - mutatott rá dr. Schaff Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem II. sz. Pathologiai Intézet patológusa, az MTA rendes tagja az akadémia honlapjának nyilatkozva . Kifejtette, a humán papillomavírus (HPV) okozta méhnyakrák előfordulását jelentősen csökkentette a citológiai vizsgálattal történő méhnyakrákszűrés, ugyanakkor igazi áttörés a HPV-oltás népességi szintű alkalmazásától várható. Fontos továbbá, hogy ma már ismert, hogy a vírus a méhnyakrákon túl számos egyéb rosszindulatú elváltozást is okozhat, így fej-nyaki és a végbélnyílás körüli rákokat egyaránt.

A méhnyakrák eliminálását is elősegíteni a hetedikes fiúk HPV elleni oltása
A méhnyakrák eliminálását is elősegíteni a hetedikes fiúk HPV elleni oltása. Fotó: Getty Images

Éppen ezért szakmailag indokolt, hogy a 11-14 éves lányok mellett a hasonló korú fiúkat is beoltsák HPV ellen. Jelenleg 107 ország nemzeti immunizációs programjának része a HPV elleni vakcina, ezek közül 39 országban pedig már a fiúkra is kiterjesztették a programot. Magyarországon 2014-ben került be az oltás az immunizációs programba. Ennek keretében a hetedik osztályos lányok térítésmentesen kaphatják meg a vakcinát, az utóbbi két évben már annak 9 komponensű típusát, amely a HPV hét gyakori, daganatos megbetegedést okozó és két nemi szervi szemölcsöket okozó törzsével szemben nyújt védelmet. Áprilisban megjelent a fiúk oltását lehetővé tevő kormányhatározat, így dr. Schaff Zsuzsa szerint szeptembertől akár megkezdődhetne az ő oltásuk is.

90 százalékos átoltottság a cél

"A fiúk oltásának célja - amellett, hogy a társukat is védik a HPV-fertőzéssel szemben -, hogy saját megbetegedésüket is elkerüljék. Hangsúlyozni kell, hogy a HPV a szájüreg-garat-gége, a gáttájék és a férfi nemi szervek rosszindulatú daganatainak kiváltásában is közrejátszik, melyek közül az első ráktípus a férfiakat nagyobb gyakorisággal érinti, mint a nőket" - hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind az Európai Rák Szervezet (ECCO) azt a célt tűzte ki a tavalyi évben, hogy néhány évtizeden belül felszámolják a méhnyakrákot és a HPV okozta többi daganatot. Ahhoz azonban, hogy ez elérhető legyen, három kritériumnak is teljesülnie kell:

  • 2030-ig minden európai ország nemzeti immunizációs programjába be kellene emelni mindkét nem oltását;
  • mindkét nem esetében el kellene érni legalább a 90 százalékos átoltottságot;
  • valamint a nők legalább 70 százalékának rendszeresen, legalább 5 évente HPV-szűrésen kellene részt vennie.

Magyarországon a hetedik osztályos lányok átoltottsága 2014 óta 80 százalék fölé emelkedett. Ugyanakkor hosszú évtizedekre lenne szükség a méhnyakrák hazai felszámolásához, ha csak a lányok kapják meg a vakcinát. A fiúk bevonásával a méhnyakrák, a hüvely és a szeméremtest rákos megbetegedéseinek előfordulása további 40 százalékkal lenne csökkenthető.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: