Felnőttek között is terjedni kezdett egy gyerekbetegség

Az elmúlt hetekben számos szülő is elkapta az egyébként jellemzően bölcsődés és óvodás gyermekek körében terjedő kéz-láb-száj betegséget. A szakember szerint vírusmutáció állhat a jelenség hátterében.

A kéz-láb-száj betegség egy általában enyhe lefolyású, fertőzés okozta megbetegedés, amelyet a Coxsackie-vírusok különböző törzsei váltanak ki. Mint azt az amerikai járványügyi hivatal (CDC) honlapja írja, a betegség rendkívül fertőző, gyorsan képes terjedni öt éven aluli gyermekközösségekben. Láz, torokfájás és általános rossz közérzet mellett jellemző tünete a fájó, hólyagos bőrkiütések megjelenése a végtagokon, illetve a szájban és a száj körül. Nevét is innen kapta a betegség.

kéz-láb-száj betegség, kiütések a talpon, orvos, páciens
A kéz-láb-száj betegség jellegzetes kiütéseket okoz a végtagokon és a száj körül. Fotó: Getty Images

Míg azonban az időről időre kialakuló kisebb helyi járványok rendszerint gyerekeket érintenek, addig az utóbbi időszakban sok felnőtt is megbetegedett itthon – számolt be róla a 444.hu. A portálnak nyilatkozó dr. Póta György gyermekorvos szerint nincs ok az aggodalomra. „Ez egy sima, egyszerű vírusfertőzés, semmi extra” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, a kiütésektől sem kell megijedni, csupán arra figyeljünk, hogy ha kipukkadnak, kezeljük és fertőtlenítsük megfelelően, nehogy elfertőzödjön a seb.

Kifejtette, maga a fertőzés nem újdonság, az évről évre előfordul Magyarországon. Idén azonban valamelyest több beteggel találkoznak, illetve meglepő volt, hogy kora ősszel a szülők egy jelentős része is megbetegedett. Póta szerint ennek oka az lehet, hogy az elmúlt egy-két hónapban olyan vírustörzs kezdett el terjedni, amely felnőttekre is könnyebben átterjedhet. „Ez valószínűleg egy olyan mutáns, amely teljesen új, és a szülők korosztályának sincs régről valamilyen védettségi szintje” – fogalmazott a gyerekorvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: