Fekete himlőt találtak egy fagyasztóban, az FBI nyomoz

Fekete himlő feliratú üvegcséket találtak egy gyógyszeripari vállalat amerikai laboratóriumában. Az FBI és más hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Tizenöt darab azonosítatlan üvegcsét talált egy takarító egy amerikai gyógyszergyártó multi pennsylvaniai laboratóriumban, közülük öt fekete himlő címkével volt ellátva - írta a CBS News az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) bejelentésére hivatkozva. A fekete himlő egyike a leghalálosabb fertőző betegségnek, amelyet sikerült legyőzni védőoltásokkal a 20. században.

sa
Fekete himlőt tartalmazó üvegcse. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Vizsgálatot indítottak

Az incidens az amerikai Merck gyógyszeripari nagyvállalat laboratóriumában történt a héten. A történetben az az érdekes, hogy a világon elvileg két helyen tarthatnak legálisan fekete himlőt: a CDC philadelphiai főhadiszállásán, és az oroszországi Kolcovóban. Az FBI és más hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

A CDC jelentése szerint az üvegcséket egy dolgozó találta meg, amikor az egyik fagyasztót takarította. A takarító kesztyűt és maszkot viselt, amikor rátalált az üvegekre, amelyeket nem nyitott ki. A járványügyi hivatal szerdán egy másik létesítménybe szállította a fiolákat, ahol tesztelni fogják a benne lévő anyagot. A beszámolók szerint összesen 15 üvegcsét vittek el a pennsylvaniai laborból, ebből ötön állt a smallpox felirat, a másik tízre a vaccinia szót írták. Utóbbi tehénhimlőt jelent, amely kiváltja a védettséget a fekete himlővel szemben.

Az eredetileg német gyökerű Merck-et egy amerikai befektetőcsoport vásárolta meg. Jelenleg egyike a világ legnagyobb vállalatának, 74 ezren dolgoznak náluk, bevételük tavaly 50 milliárd dollárra rúgott. Az incidens hatására a vállalat részvényeinek értéke 6 százalékot esett a New York-i tőzsdén.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)