Élen a HPV kimutatásában

Létezik hazánkban egy jelentős tapasztalatokkal rendelkező molekuláris-biológiai laboratórium, a GenoID, amelynek tevékenységén keresztül lehetőség nyílik a humán papillómavírus (HPV) és más szexuális úton terjedő fertőzések kimutatására.

Kifinomult HPV-teszt technológia

A méhnyakszűrő programok miatt az érdeklődés homlokterébe került HPV-diagnosztika terén óriási jelentőségűnek számít a hazai fejlesztésű GenoID HPV-teszt. A méhnyakrák kialakulását időben jelző vizsgálat minden magyar nő számára elérhető egy, a világ élvonalához tartozó magyar technológia révén. A Genoid labor - több mint félmillió vizsgálatára alapozott tapasztalatával - fejlesztette ki a világ első (real time) valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) HPV-tesztjét, mely a HPV diagnosztikának az egyik legkifinomultabb technológiája. A HPV teszt a méhnyakrákot még a kezdeti, gyógyítható stádiumában jelzi. A HPV a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen a HPV vírust teszik felelőssé.

HPV és méhnyakrák

A méhnyakrák a második leggyakoribb nőgyógyászati daganat, a betegség elleni küzdelem kiemelt fontossággal szerepel nem csak az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO), hanem hazánkban is. A kórt pedig már jóval a kialakulása előtt lehet prognosztizálni, mivel ismeretes a kiváltó oka: a humán papillómavírus (HPV) fertőzés. A HPV vizsgálat egyik legfőbb értéke éppen az, hogy segít a pontos korai diagnózis felállításában. Méhnyakrák esetén Magyarországon évente mintegy 1200 új beteggel kell számolni. A betegség a - 35-45 éves - aktív nőket sújtja elsősorban, és a tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség előrehaladott állapotában van. A daganat rendkívül lassan - több év alatt - fejlődik ki. A molekuláris biológia fejlődésével rutinszerű eljárássá válhatott a HPV kimutatása. A tudományos kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a HPV kimutatás a citológiai vizsgálattal együtt kiküszöböli a citológia érzékenységi problémáját, és a két vizsgálat majdhogynem 100 százalékos biztonsággal képes a daganatos betegeket időben kiszűrni.

Hogyan fertőz a HPV?

A méhnyakrák kialakulását időben jelző HPV-vizsgálat minden magyar nő számára elérhető.A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amellyel a szexuálisan aktív felnőtt lakosság 80 százaléka találkozik élete során. A vírus szexuális érintkezéssel terjed, legtöbbször hüvelyi vagy anális közösülés révén. A szexuális úton terjedő HPV-nek közel 100 típusát ismerjük. Ahogyan a nők, úgy a férfiak is hordózói a kórokozónak, szerepe azonban az ő esetükben egyelőre nem tisztázott. Több mint 40 HPV-vírus adható át szexuális érintkezés során, melyek a nők esetében a szeméremtest, a hüvely, a méhszáj, a gát és a végbélnyílás környékét fertőzik meg, míg a férfiak esetén a nemi szervet és a végbélnyílás környékét. Az óvszerrel történő védekezés jelentősen csökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát, de teljes mértékben nem szünteti meg, mivel a HPV bőrérintkezés útján is átadható.

Magyar HPV-teszt - a világraszóló siker

A vírus kimutatására a GenoID laboratórium kutatói a világon egyedülálló módszert dolgoztak ki. A GenoID által világszabadalmaztatott teszt képes a méhnyakrákot okozó vírustípus "valós idejű" kimutatására. Az alkalmazott PCR-technológiának köszönhetően a teszt kitűnő megbízhatóságot mutat. Ez a vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát. A teszt lényege, hogy a PCR-vizsgálat (polimeráz láncreakció) során a vírusra jellemző DNS részt keresnek a levett mintában, amelyet enzimek segítségével olyan mennyiségűre sokszorosítanak, hogy könnyen felismerhető legyen.

Nemzetközileg elismert labor

A XXI. századi laboratórium évente több ezer molekuláris biológiai vizsgálat történik a molekuláris diagnosztika, a mikrobiológiai és a humán személyazonosítás valamint a tudományos szolgáltatások területén. A labor apasági és rokonsági tesztet is végez. A teszt a sejtekben lévő és egyénre jellemző DNS-tulajdonságok összehasonlításán alapul a legkorszerűbb technológia felhasználásával. A laboratórium a nemzetközi követelményeknek megfelelően rendelkezik az ISO minősítéssel. A labor szolgáltatásai iránt igen nagy a nemzetközi érdeklődés. Már London, Milánó, Lisszabon és Gent is igénybe veszi a labor szolgáltatásait.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: