Ebéddel segít egy COVID-osztályt ez a bisztró

A koronavírus-járvány egyértelműen az egészségügyi dolgozókat terheli meg a leginkább. Nem csoda, hogy egyre több olyan kezdeményezés indul el, amelynek célja, hogy a frontvonalban harcolókat támogassa. Így tesz többek között a Kalicka Bistró is, amely ingyen ebédet biztosít a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID-osztályának. A projekt folytatásához azonban mindig jól jönnek újabb támogatók.

Hétköznaponként ingyen ebédet biztosít 25 kórházi dolgozónak a Budapest VII. kerületében található Kalicka Bistró. A projekt egy egymillió forintos adomány hatására indult be októberben, és azóta egyre többen állnak a jó ügy mellé. A kezdeményezésről a bisztró tulajdonosai meséltek a 444.hu-nak .

A kezdetek

Új módszerrel küzdenek a súlyos COVID-19 ellen - kattintson!

A koronavírus-járvány a bisztrót is fájdalmasan érintette, alkalmazottjaik nagy részét el is kellett küldeniük. Jelenleg a tulajdonosokon kívül mindössze egy séf tartja működésben a vendéglátóhelyet, ami a szigorú szabályok miatt egy ideje csak kiszállításra és elvitelre készít ételeket. Aztán októberben egy baráti felajánlásnak köszönhetően útjára indulhatott a kórházi dolgozókat segítő kezdeményezés. "A másik tulajdonosnak, Simon Tamásnak van egy barátja, aki egy labortechnikai cégnek a tulajdonosa, neki most eléggé ment a szekér a járvány miatt. Ő egy októberi napon bejött és adott nekünk egymillió forintot, hogy ezzel támogasson minket is, de szerette volna, ha valahogy az egészségügyi dolgozókon is segítsünk ebből a pénzből" - emlékezett vissza a kezdetekre Vidovszky Gergely, a bisztró egyik tulajdonosa.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus kórház, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírus adomány, koronavírus étterem,
Ebéddel segít egy COVID-osztályt a fővárosi bisztró. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A bisztró végül a Szent Imre Kórház izolációs osztályán dolgozók részére kezdett ebédet készíteni, Tamás lányának barátja ugyanis ott dolgozik, és megdöbbentő dolgot mesélt a munkakörülményekről. "Kérdeztem tőle, hogy kapnak-e valamit enni? Mondta, hogy semmit. Megdöbbentem, hogy ne hülyéskedjen már, be vannak ott zárva, fél óra, míg felöltöznek, gázmaszkban gégemetszést végeznek, és akkor nem kapnak enni, csak azt a szendvicset eszik, amit otthonról visznek?" - mesélte Tamás a meglepő történetet, amellyel választásukat is megindokolta.

Gyűlnek a támogatók

Az elindulásra szánt egymillió forintból az alapanyagok nagy részét fedezni tudták, a kiszállítási költséget és a plusz munka díját viszont már az étteremnek kellett kigazdálkodnia. Két hónap alatt azonban elfogyott az indulótőke, a tulajdonosok azonban nem akarták veszni hagyni a projektet, ezért a törzsvendégeikhez fordultak segítségét. Arra kérték őket, hogy vállalják át a 25 kórházi dolgozó ebédjének díját egy napra, amely 25 ezer forint adományt jelentett. Később pedig már a közösségi oldalukon is toboroztak támogatókat. Ma már bárki bármekkora összeggel segítheti a projekt folytatását. "Volt olyan cég, amelyik almalevet küldött tíz napra, de épp most lett egy olyan támogatónk is, aki a futárautókat fogja megtankolni. Mindenki segít, ahogy tud" - ismertette Gergely.

Az örömszerzés a legfőbb cél

A tulajdonosok egyébként azért szeretnék folytatni a projektet, mert ezzel örömet szereznek a kórházi dolgozóknak. Azt mesélik, mindig kapnak néhány üzenetet, hogy mennyire finomat főztek. "Nekem az esik a legjobban, amikor valamelyik egészségügyi dolgozó anyukája Kisvárdáról ír nekünk, hogy megköszönje, hogy minden nap viszünk ételt a lányának" - emelte ki Tamás.

A magyar virológus szerint egy darabig még nem dobhatjuk el a maszkot. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra