Baktérium okozott tömeges megbetegedést

Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán - tájékoztat a Heves Megyei Kormányhivatal.

Baktérium okozta a bajt Domoszlón és Kisnánán

2018. szeptember 21-én számoltunk be róla, hogy több százan betegedtek meg a víztől Domoszlón és Kisnánán: egyre csak nőtt a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal jelentkező betegek száma a két Heves megyei városban. Domoszlón két nap alatt csaknem háromszázan látogatták meg körzeti orvosukat hasonló tünetekkel. Akkor azt írtuk, a polgármesterek tudnak a járványszerű folyamatról, és hogy a kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik az okokat.

Mi a Campylobacter-fertőzés? A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktériumnemzetség. Több tagja van, itthon leggyakrabban a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okoz fertőzést. Mindkettő hasmenéses megbetegedést okoz. Campylobacter-fertőzés tüneteiről és kezeléséről a linkre kattintva olvashat bővebben.

A Campylobacter nevű baktérium okozott tömeges megbetegedést, Domoszló Kisnána campylobacter baktériumok Campylobacteriosis szennyezett víz vízfogyasztás
A Campylobacter nevű baktérium okozott tömeges megbetegedést

A vízben is azonosították a kórokozót

A közlemény szerint a laboratóriumi vizsgálatok a vízben is azonosították a kórokozót. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges minőségjavító beavatkozásokat, a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak - tették hozzá.

A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere - olvasható a közleményben.

Jelezték, hogy az eddigi eredmények mindkét érintett település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A népegészségügyi hatóság korábbiakban elrendelt, a vízfogyasztás korlátozására vonatkozó intézkedése indokoltnak és elégségesnek bizonyult.

Hogy szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere?

Kiemelték: a Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án értesült a megbetegedésekről, és a szakemberek haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat. A háziorvosok jelentése szerint a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben az első három napon betegedtek meg. Az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent, hétfőig összesen kétszáz beteget regisztráltak.

A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben. Ha pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható, fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. Afertőzésterjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető - tették hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső