A sok szex miatt több a nemi beteg

HáziPatika

A párkapcsolatok leértékelődése és a szexuális szabadosság miatt évek óta emelkedik bizonyos nemi betegségek száma Európában. A szakértők szerint ráadásul csak a jéghegy csúcsát látjuk, a legtöbben ugyanis nem is sejtik, hogy fertőzöttek.

Sokan nem tudják, hogy betegek

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a közelmúltban egy sor szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatban tett közzé átfogó jelentést, amelyekből az látszik, hogy az elmúlt években Európa-szerte folyamatosan emelkedik a szifiliszes, gonorrhoeás és az úgynevezett LGV-fertőzések száma - tájékoztat a Magyar Idők.

5 fertőzés, amelyet szex közben lehet összeszedni

A legtöbben tisztában vannak a szex rizikóival, különösen a védekezés hiányával vállalt extra kockázatokkal, azaz a nem kívánt terhességgel és a nemi úton terjedő fertőzésekkel, a HIV, a chlamydia, a gonorrhoea, a herpes simplex 2-es és hasonlók fenyegetésével. De az ismert bajok mellett számos váratlan betegséget is össze lehet szedni egy pásztoróra alatt.

A sok szex miatt több a nemi beteg is, nemi betegségek nemi betegség szifilisz gonorrhoea chlamydia nemi érintkezés fertőzések szex alkalmi szex
A sok szex miatt több a nemi beteg is

Szifilisz, az örök klasszikus

A hazánkban rég elfeledett, "klasszikus" nemi betegség 2003-ban jelent meg újra a kontinensen. Az adatok szerint míg 2011-ben 20 500, 2015-ben már 28 701 szifiliszes eset fordult elő, a gonorrhoeával fertőzöttek száma majdnem megduplázódott, 40 000-ről 70 000-re nőtt, az LGV-s esetek száma pedig ennél is markánsabban emelkedett, 739-ről 1787-re. Egyedül a nem mellesleg legnagyobb mértékben elterjedt chlamydiánál nem meredek az emelkedés, de ott is folyamatos: öt év alatt alig 360 ezerről több mint 390 ezerre nőtt a fertőzöttek száma.

Az alkalmi szex okozza vesztünket?

A sokkal rosszabb mutatókért a szabadosság és a leértékelt párkapcsolatok a felelősek: Az ECDC adatai alapján Magyarországon 2015-ben 1246 gonorrhoeás, 965 chlamydiás, 617 szifiliszes és 3 LGV-fertőzöttet regisztráltak. Várkonyi Viktória, a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel (a kifejezés angol rövidítése alapján STI-vel) foglalkozó szakmai társaság elnöke szerint azonban amit látunk, csupán a jéghegy csúcsa, a valós helyzet ennél lényegesen rosszabb. Ennek oka, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem vagy késve jelentik a fertőzötteket, illetve hogy a beteg nem megy orvoshoz, mert például a chlamydiánál hosszú ideig tünetszegény vagy tünetmentes a páciens - ennek ellenére fertőzőképes.

Várkonyi Viktória kiemelte, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések számának növekedését már az ezredfordulót követően észlelték a szakemberek, elsősorban Nyugat-Európában. Itthon 2005-től emelkedett jelentősebben először a jelentett szifiliszes, majd a gonorrhoeás esetek száma.


Ez a szakértők számára főként azt mutatja, hogy egyre több az olyan alkalmi szexuális kapcsolat, amelyben nem használnak óvszert, ráadásul kevesen tudják, hogy ezek a fertőzések orálisan és análisan is elkaphatóak. Az STI-társaság elnöke úgy véli, egyértelmű az összefüggés a nemi betegségek számának emelkedése és a napjainkban tapasztalható szexuá­lis szabadosság között, leértékelődött a partnerkapcsolat, az intim együttlét jelentősége, az emberek minél több élményt igyekeznek begyűjteni minél rövidebb idő alatt ezen a téren is - írja a lap, melynek teljes cikke a témában ide kattintva érhető el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag