A megfázás nem várt szövődményei

Ahogy lehűl az idő, kezdődik a megfázási szezon. A nátháért elsősorban a rhinovírusok felelősek, amelyekkel a szervezet viszonylag könnyen elbánik, de ezt a csatározást a többi kórokozó kihasználja, aminek viszont súlyosabb betegség lehet a vége.

Akkor válik súlyossá a megfázással kezdődő maródiság, amikor a vírusok támadása után a baktériumok is elszaporodnak a légutakban. A komolyabb bakteriális fertőzések pedig már nem kezelhetők papír zsebkendővel.

A megfázási szövődmények mögött egy viszonylag jól nyomon követhető folyamat áll. A nátha köztudottan fokozott váladéktermeléssel jár. A betegség hatására azonban a nyák eltávolításáért felelős csillósejtek - amelyek éppen a védekezés frontvonalában találhatók -  időlegesen lebénulhatnak vagy el is pusztulhatnak. Emiatt a váladék felgyülemlik az orrban, s az így kialakuló nedves meleg környezet a lehető legjobb a baktériumok gyors szaporodásához.

A megfázás tipikus tünetekkel jelentkezik

A kórokozók a mozgó váladékkal együtt eljutnak a koponya melléküregeibe, a torokba és ott elérik a mandulákat, illetve átterjedhetnek a fülre, s ezeken a helyeken komoly gyulladást okozhatnak. Ez pedig magas lázzal és fájdalommal jár, s olykor kifejezetten válságos helyzet alakulhat ki a hatásukra. Azaz a megfázással jobb vigyázni, mert a súlyosabb betegségek benyomulnak a rhinovírusok által résnyire nyitott ajtón azimmunrendszerelsődleges védvonalai mögé.

Sokan feleslegesnek, undorítónak tartják az orrunkban lévő váladékot, pedig fontos védő szerepe van, mert csapdába ejti a szervezetünk belsejébe igyekvő kórokozókat. Részletek!

Ezért a makacs - legalább két hétig elhúzódó - náthával mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Továbbá akkor is, ha az orrváladék elveszíti vizes jellegét, besűrűsödik, és sárgás vagy zöldes színűvé válik, a hőemelkedés lázzá fokozódik, és nem múlik el, ha az arc vagy a homlok egyes területei nyomásra, kopogtatásra fájdalmassá válnak, illetve visszatérőfejfájásjelentkezik.


A megfázás nyomában különféle egyéb betegségek is kialakulhatnak. Ezek közül az asztmás roham (amikor a külső hatások miatt a légutak görcsösen összeránduló izomrostjai akadályozzák a levegő szabad haladását, s a beteg köhögéssel nehéz légzéssel küzd), illetve a hörghurut (amely dohányosoknál különösen jellemzően a hörgők és a légcső falán sűrű nyák képződésével s ennek nyomán jellegzetes köhögéssel jár) a leggyakoribbak. Legyengült immunrendszerű betegeknél afertőzés(amely lehet vírusos és bakteriális eredetű is) a tüdőre is áthúzódhat, tüdőgyulladást okozva. Szerencsére ez a súlyos betegség csak viszonylag ritkán alakul ki a megfázás következményeként.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag