A Lyme-kór legfontosabb jele

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór nagyobb veszélyt jelent a nőkre - derült ki egy friss angol tanulmányból.

A legjobb nyári kirándulásokat is megkeserítheti, ha egy bőrbe fúródott kullancsot fedezünk fel a testünkön. A vérszívók némelyikétől ugyanis komoly betegségeket, például Lyme-kórt kaphatunk el. Ez a régióban valós veszély: Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe, Magyarországon is évente nagyjából tízezer újfertőzésfordulhat elő. Különösen sok beteget észleltek a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken és a nyugat-magyarországi területeken elszenvedett csípések után.

Lyme-kór: milyen jelek utalhatnak a fertőzésre? A kullancsok terjesztette Lyme-kór változatos tünetekkel jelentkezhet, az időben megkezdett kezelés azonban gond nélkül gyógyíthatja. Milyen jelei lehetnek a fertőzésnek? Kattintson a részletekért!

Több nőt fertőz meg a Lyme-kór?

A kullancscsípések gyakoriságát, illetve az amiatt kialakult Lyme-kór előfordulását az Egyesült Királyságban is vizsgálták a közelmúltban, és érdekes felfedezést tettek. Összesen 2300 kórházban kezelt beteg kartonját átvizsgálva vették észre, hogy a betegek több mint 60 százaléka nő volt. Legnagyobb arányban a 6 és 10 év közötti lányok, illetve a 61 és 65 év közötti nők fertőződtek meg. Az évek alatt a fertőzéssel orvoshoz fordulók száma is drasztikusan megnőtt: míg 1998-ban százezer lakosból 0,08-at érintett a fertőzés, addig 2015-ben már 0,53-at.

Túrák után fontos alaposan átvizsgálni a testünket. Fotó: 123rf
Túrák után fontos alaposan átvizsgálni a testünket. Fotó: 123rf

A kutatók szerint nem csak a fertőző kullancsok elszaporodása miatt emelkedett meg az esetszám, de egyre többen felismerik a betegség egyik fő jelét - a csípés körül megjelenő, többnyire ovális bőrpírt - és orvoshoz fordulnak vele. Az idősebb nők nagyobb érintettségét pedig az is magyarázza, hogy ez a korosztály egészségtudatosabb, és a hölgyek összességében is gyakrabban keresik fel a háziorvosukat, így könnyebben fény derülhet a fertőzöttségre.

A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák, a betegséget az e kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztik. Tünetei rendkívül változatosak lehetnek, és a kullancscsípés után 3 vagy akár 30 nappal is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossága és típusa attól is függ, hogy milyen stádiumban van éppen a fertőzés. Ritkán, de az is megeshet, hogy a fertőzés a csípés után hónapokig is lappang.

Forrás: BBC

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)