A koronavírus-fertőzés így kezelhető

A december óta tomboló járvány során immár több mint 75 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus. Szakembereket kérdeztünk az elsősorban Kínára koncentrálódó fertőzéshullámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Kínán kívül csak akkor merül fel koronavírus-fertőzés gyanúja, ha az érintett beteg az ázsiai országból tért haza, esetleg találkozott onnan érkező beteggel. A betegség (COVID-19) tünetei a fertőződést követően négy-öt nappal jelentkeznek. Hirtelen kialakuló, magas láz,fejfájásés száraz köhögés lép fel. Később a száraz köhögést hurutos váltja, miközben a láz mellett tüdőgyulladás jelei is mutatkoznak.

Egy beteg oxigéntelítettségét ellenőrzi egy orvos az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére kijelölt vuhani Csinjintan Kórházban 2020. február 13-án.
Az új koronavírus okozta járvány egyelőre elsősorban Kínára koncentrálódik. Fotó: MTI/EPA/Jüan Cseng

A betegek kezelése egyelőre támogató terápiával történik, azaz a fertőzést a saját immunrendszerüknek kell legyőzni. Vannak azonban már hírek olyan speciális antivirális gyógyszerekről is, amelyekkel már jó eredményeket értek el az orvosok. Ha Magyarországra érkezne egy súlyos, életveszélyes állapotban lévő beteg, valószínűleg itt is megpróbálnák alkalmazni az említett gyógyszereket gyógyszereket.

Kialakulhat-e rezisztencia azok szervezetében, akik kigyógyultak a megbetegedésből? Milyen módszerekkel lehet megelőzni a fertőzést? Milyen gyógyszerrel folytatnak már klinikai kísérleteket Kínában a koronavírus ellen? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében, amelynek elkészítéséhez dr. Szlávik János infektológus és dr. Kemenesi Gábor virológus nyújtott szakmai segítséget.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció