A HIV eddig ismeretlen típusára bukkantak

A szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS) okozó vírus, a HIV egy újabb törzsét azonosították amerikai kutatók. Legutóbb tizenkilenc éve azonosították a rettegett vírus egy új, addig ismeretlen altípusát.

A diagnosztikai eszközök kifejlesztésén dolgozó amerikai Abbott Laboratories globális vírusfigyelő programja keretében azonosított vírus nem új mutáció, már az 1980-as években is létezett. A technológia azonban csak napjainkra fejlődött annyit, hogy sikerült kimutatni - derült ki egy új tanulmányból.

HIV, AIDS, vírus, altípus, ismeretlen törzs, fertőző betegségek
HIV, AIDS, vírus, altípus, ismeretlen törzs, fertőző betegségek

Az L-altípus

A humán immundeficiencia-vírusnak (HIV) két típusa ismert: a világjárványt okozó HIV-1, és a kevésbé elterjedt HIV-2. A HIV-1 genetikailag négy csoportra oszlik: M, N, O és P csoportokra. Az M-csoporton belül eddig kilenc altípust ismertek, ezeket A-tól K-ig terjedő betűkkel jelölik. A kutatócsoport azonban most kimutatta a tizedik törzset, az L-altípust.

Úgy tűnik, újabb férfi küzdötte le a HIV-et. A "düsseldorfi beteg" tavaly őssejt-transzplantáción esett át, és a vírus egyelőre nem tért vissza. Részletek itt!

A HIV-1 M-csoport L-altípus néven azonosított vírustörzset három személy vérében találták. Az alanyok a Kongói Demokratikus Köztársaságban élnek. Egy 1983-as és egy 1990-es vérmintában már korábban kimutatták, de a hivatalos besoroláshoz szükséges volt egy harmadik minta is. Ezt végül egy 2001-ben levett, gyanút keltő vér szolgáltatta, de a mintában olyan kevés volt a vírus, hogy a korabeli technológiával még nem lehetett szekvenálni. Az új technológiákkal azonban már sikerült a genetikai elemzése, és bebizonyosodott, hogy azonos a két korábbi mintában talált vírustörzzsel.

A vírus tehát nem új, és a kutatók szerint valószínűleg ma is "forgalomban van" a Kongói Demokratikus Köztársaságban és talán máshol is. Bár felfedezése jelentős, szakértők szerint nem ad okot az aggodalomra: ez a törzs egyrészt rendkívül ritka, másrészt pedig a jelenlegi HIV-gyógyszerek ugyanúgy hatásosak ellene, mint a többi ismert vírustörzs ellen. A tudósok szerint azonosításának jelentősége abban áll, hogy segít jobban megismerni a vírus evolúcióját és terjedését, és az összes lehetséges altípus ismeretében könnyebb lehet egy hatékony védőoltás kidolgozása.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció