A cseheknél is megjelent a koronavírus

A december óta terjedő új koronavírus már több mint 50 országban ütötte fel a fejét. Már Csehországból és Luxemburgból is jelentették az első megbetegedéseket.

Három koronavírusos esetet jelentettek Csehországból. Két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek. A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány.

Koronavírus: ez a legfontosabb, amit tehetünk - kattintson a részletekért !

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt koronavírus-fertőzött férfi egy konferencián vett részt az olasz Udine városban. A szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg egy amerikai fiatal nő, aki Milánóban jár egyetemre és ecuadori barátnőjével ment kirándulni Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de neki negatív lett az eredménye. Az Ústí nad Labemben kezelt férfi pedig néhány napja tért vissza családjával egy észak-olaszországi üdülésről. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál mutatták ki az új koronavírust . A feleség és két gyermekük tesztje negatív lett, ennek ellenére házi karanténban maradnak - ismertette Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. Jelenleg mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, várhatóan mintegy két hetet töltenek kórházban. Egyikük sincs életveszélyben.

Luxemburgot is elérte a koronavírus-járvány

Luxemburgba is bejutott az új koronavírus. A kórokozót egy Olaszországból érkezett 40 éves férfi hurcolta be a nyugat-európai országba - közölte Paulette Lenert luxemburgi egészségügyi miniszter. A beteg a belgiumi Charleroi repülőterére érkezett Olaszországból, és onnan utazott Luxemburgba.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Európa,
Szájmaszkot viselő turisták Rómában. Fotó: Getty Images

Közben több európai országban is tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Németországban már 117, Norvégiában 17, Svédországban 14, Finnországban 5, Dániában pedig 3 beteg van. Norvégiában egy szemklinikán kezdett terjedni a kór , az intézmény egyik orvosa ugyanis Olaszországban üdült. Olaszországban pedig egy nap alatt 40 százalákkal nőtt a koronavírusos betegek száma. Itt már csaknem 1600 fertőzöttje és 34 áldozata van a járványnak. Európán kívül a Dominikai Köztársaságban, a Karib-térségben is megjelent az új koronavírus. Itt szintén egy Olaszországból érkező turista szervezetében mutatták ki a kórokozót. A 62 éves férfit elkülönítették, állapota stabil. Iránban pedig már 978 megbetegedést és 54 halálesetet regisztráltak.

A briteknél is egyre több a beteg

Tizenkét brit állampolgár szervezetében azonosították vasárnap az új típusú koronavírust , így az ismert nagy-britanniai megbetegedések száma 35-re emelkedett. Három beteg egy már korábban azonosított brit koronavírus-fertőzöttel volt szoros kapcsolatban, valamint hatan Olaszországból, ketten pedig Iránból érkeztek Nagy-Britanniába. Az egyik angliai páciensről viszont még nem tudják, mikor és hol fertőződött meg. Az új fertőzéseket egyébként meglehetősen széles földrajzi körben azonosították: Londonból, Manchesterből, valamint Nyugat-Yorkshire, Hertfordshire és Gloucestershire megyékből is érkezett bejelentés újonnan kimutatott koronavírus-fertőzésekről.

Így próbálják megfékeztni a járványt

Nagy-Britanniában a hatósági intézkedésekkel próbálják lassítani a koronavírus terjedését . Az újonnan azonosított, elszigetelt esetekben a fertőzötteket kijelölt kórházakba szállítják és részletesen felkutatják, hogy kikkel álltak kapcsolatban - ismertette Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Mint mondta, ha szükséges, szélesebb körű intézkedéseket is bevezetnek majd, hogy garantálják a lakosság biztonságát, illetve tehermentesítsék az állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS).

Szükség esetén például bezárhatják az iskolákat, lefújhatják a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket, de akár visszahívhatnak már nyugdíjba vonult orvosokat és egyéb egészségügyi szakembereket is. Ezek mellett arra is kötelezhetik a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé dolgozóiknak az otthoni munkavégzést. Az sem kizárt, hogy a koronavírus-járvány súlyosbodása esetén vesztegzár alá vonnak néhány brit nagyvárost, ennek a lépésnek azonban hatalmas gazdasági és társadalmi ára lenne - emelte ki a miniszter. A tárca emellett azt kéri azoktól, akik az elmúlt 14 napban Kínában, Iránban, Olaszországban , Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában, Makaón, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban vagy Vietnamban jártak és köhögéses, lázas tüneteket tapasztalnak magukon, hogy ne mozduljanak ki otthonukból és értesítsék az NHS-t.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: