Komoly bajt jelezhet a fájdalmas vizelés

Fájdalmas vizelést és véres vizeletet is okozhat a hólyagkő.

Üres hólyagban jelentkező és vizelés során érzett fájdalom, esetleg véres vizelet is utalhatnak hólyagkő jelenlétére, amelyre leginkább a vizeletpangás és krónikus fertőzések hajlamosíthatnak. Dr. Rákász István , az Urológiai Központ urológusa szerint panasz esetén érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a kőképződés a hajlamosító betegség kezelésével megelőzhető.

A prosztata leggyakoribb megbetegedései A prosztatabajokkal érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy a lehetséges szövődményeket elkerüljük. Lássuk, melyek a prosztatát érintő leggyakoribb betegségek !

Idősebb korban gyakoribb a hólyagkövesség

A hólyagban kialakuló kő, kövek leggyakrabban a pangó vizelet vagy egy hosszú ideig fennálló, nem megfelelően kezelt fertőzés következményei lehetnek, ezért jellemzően idősebb korban fordulnak elő (bár egyes betegségek fiatalabb korban is hajlamosítanak). Hólyagkő esetében számos hajlamosító tényező ismert:

  • Elsősorban ilyen a vizeletpangás, ami eredhet prosztata megnagyobbodásból, idegrendszeri károsodásból (tipikusan cukorbetegeknél), ágyhoz kötöttségből. Ilyenkor a következményként kialakuló fertőzések vezethetnek el a kövek kialakulásáig.
  • Előfordulhat, hogy valami akadályozza a hólyag tartós kiürülését, például egyes, egyre korábban kiszűrt fejlődési rendellenességek.
  • Neurológiai betegségek is befolyásolhatják a hólyag működését.
  • Urológiai beavatkozások, egyes nőgyógyászati műtétek és a katéter-viselés is kockázati tényezőnek számít a hólyagkövesség szempontjából.

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

A panaszokat főleg az okozza, hogy a kő vagy kövek irritálják a hólyag nyálkahártyáját, ezért tipikusnak mondható, hogy üres hólyagnál erőteljesebb az alhasi fájdalom. Ugyancsak fájdalmas lehet a vizelés, sőt, a vizelet akár vért is tartalmazhat, ha a kövek sérülést okoznak. Amennyiben a kisebb kövek bejutnak a húgycsőbe, elzárhatják a vizelet útját, így úgynevezett vizeletelakadás is kialakulhat - ez azonnali ellátást igényel. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a hólyagkövesség nem minden esetben jár panasszal.

A vizelés során érzett fájdalom, illetve véres vizelet is utalhat hólyagkőre. Fotó: Getty Images
A vizelés során érzett fájdalom, illetve véres vizelet is utalhat hólyagkőre. Fotó: Getty Images

"Sokszor már a tünetek alapján valószínűsíteni lehet, hogy hólyagkő okozza a problémát, de természetesen a vizeletvizsgálat mellett fontos lehet még a hasi ultrahang is. Ha a telt hólyagot vizsgáljuk, sokszor könnyen felismerhetően megjelenik a kő, a kövek. Időnként pedig szükséges elvégezni a hólyagtükrözést, vagyis a cisztoszkópiát, ami alapján már a kövek száma és mérete is felderíthető" - ismerteti dr. Rákász István urológus.

Hogyan lehet megszabadulni a hólyagkőtől?

Ha már kialakult a hólyagkő, sajnos nem lehet gyógyszerek segítségével megszabadulni tőle, bár a kisebb kövek sok esetben maguktól távoznak. Azon ritkább esetekben is, amikor a húgyhólyagba a felső húgyutakból kerültek apróbb kövek, szintén előfordulhat a spontán kiürülés. Az esetek egy részében viszont csak a műtét segíthet a betegen. A beavatkozás a kövek összetételétől, mennyiségétől függően lehet a húgycsövön keresztül történő endoszkópos, vagy nagy méretű, sok kő esetén az alhason végzett nyílt műtéti.

Az urológus szerint azonban a legfontosabb, hogy ha ismert alapbetegség vagy hajlamosító tényező van jelen, azt mindenképpen kezelni kell, hogy megelőzhető legyen a hólyagkő kialakulása vagy kiújulása.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: