Hallgatás és beleegyezés

Beletörődés, elhallgatás, önvád - tipikus reakciók egy szexuális téren rosszul működő párkapcsolatban. A nők keveset tudnak a merevedési zavarról, hiányzik az őszinteség - mindez abból a felmérésből derült ki, melyet érintett nőkkel készítettek.

Ahogy a szexhez két félre van szükség, az ágybeli nehézségeket is ugyanúgy közösen kellene megoldani. Mégis sokszor a hosszú évek alatt egymástól elhidegült, stressztől, anyagi gondoktól terhelt pár képtelen megfelelően kommunikálni. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint férfiak és nők inkább homokba dugják a fejüket, mintsem megbeszéljék a "kínos" kérdéseket.

A tipikus férfi-nő kapcsolatot elfojtások és viszályok terhelik, s a szexuális sikertelenség csak egy a sok gond közül. Az évek alatt megromló vagy - ahogy a nők szívesen fogalmaznak - átalakuló kapcsolatban sok nő elhiteti magával, hogy nem is hiányzik a szex, elfogadja, hogy néhány együtt lehúzott év után úgy élnek egymás mellett, mint két testvér. Fontosabbnak tartják a szeretetet és a megértést, nem kell mindig szexelni - mondogatják.

Jellemző, hogy még akkor is, ha kezdetben kifejezett harmónia volt az ágyban, amint kezd "elromlani" a szex, a téma lekerül a napirendről. Az ágybeli kudarcot a nők sokszor magukra veszik, önmagukban keresik a hibát, ugyanakkor igyekeznek párjukat biztosítani megértésükről, nem akarják megsérteni azzal, hogy szóvá teszik az elmaradt beteljesülést. Inkább elfogadják a kialakult helyzetet. Ez egyfajta védekező reakció is: félnek attól, hogy a nyílt "elégedetlenkedés" a kapcsolatot végképp megrontaná.

Kutatások szerint a férfiak 60-70 százalékának van valamilyen fokú merevedési zavara, de közülük csupán 30-40 százalék kér segítséget. Ennek oka, hogy szégyellik problémájukat, hiszen számukra az erekció elégtelensége férfiasságuk csődjét jelenti. Még mindig jellemzőbb, hogy a férfiak maguk próbálják megtalálni a megoldást. A nők előtt mindig igazi férfinak akarnak látszani, ezért kizárják őket a döntéshozásból, a merevedési zavart magánügyüknek tekintik, de az is előfordul, hogy a partnerüket okolják miatta. Ha rászánják magukat, hogy felkeressék a szakorvost, a következő nehézséget a gyógyszerszedés jelentheti. A vizsgálat szerint a nők bizonyos ellenérzést tanúsítanak a potenciafokozó szerekkel szemben: nem tartják természetesnek, hogy az erekció kialakulásához és fenntartásához tablettát kell bevennie a férfinak. Ez azzal magyarázható, hogy nincsenek tisztában a hatásmechanizmussal (ahhoz, hogy a gyógyszer hasson, szexuális ingerre is szükség van), zavarja őket, esetenként sérti önbecsülésüket, nőiességüket.

Az elhallgatás és a fokozódó feszültség hosszú távon megronthatja a párkapcsolatot, ezért különösen fontos a bizalom és az őszinteség. Ma egyre gyakoribb, hogy párok keresik fel a szakembert (urológust, andrológust, pszichológust), igaz, többnyire ilyenkor a férfi kezdeményezi a megoldást, a nő szerepe inkább támogató jellegű - mégis, ez döntő jelentőségű a megromlott harmónia helyreállításához és a boldog szex újrafelfedezéséhez.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció