Gyakoribb a heresérülés, mint a fogsérülés

A nemi szervek sérülése nem csak fizikai és pszichológiai, de termékenységi problémákat is eredményezhet, állítják a szakértők.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 16.000 férfi kerül heresérüléssel a sürgősségi osztályra, csaknem kétszer annyian, mint ahányan fogsérüléssel kerülnek kórházba.

A filmekben az ágyékrúgást többnyire komikus módon ábrázolják, pedig a szakértők egyöntetű véleménye szerint a heresérülés korántsem tréfadolog. A biciklizés, a tisztálkodás, vagy éppen a szerencsétlenül elhelyezett bútorok mind közrejátszhatnak a váratlan heresérülésben.

Az ágyéksérülés akár súlyos fizikai, pszichológiai, de akár még termékenységi problémákat is előidézhet a későbbi évek során, állítják a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói. "Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy évente közel kétszer annyian kerülnek kórházba lágyéksérüléssel, mint például fogsérüléssel, vagy nagyjából ugyanannyian, mint ahányan évente vegyi égést, vagy áramütést szenvednek" - mondta Benjamin Breyer, a tanulmány szerzője.

Korábban a kutatók főként csak a nagyobb traumás sérülésekből, például autóbalesetekből származó ágyéksérüléseket vizsgáltak, a Kalifornia Egyetem kutatói azonban elsősorban azokra a sérülésekre voltak kíváncsiak, amelyeket főleg hétköznapi használati tárgyak okoznak. A felmérés során a kutatók a 2002 és 2010 közötti időszakból származó, 18 évnél idősebb férfiak és nők baleseti statisztikáit elemezték. A kilencéves periódus alatt összesen 142 143 lágyéksérülést regisztráltak, ami évente mintegy 15 794 sérülést jelent.

Leggyakrabban sportolás közben szerezték a páciensek a sérüléseiket, de meglepően magas volt az öltözködésből vagy az intim borotválkozásból származó sérülések aránya is. A legveszélyeztetettebb csoportnak a 18-28 év közötti fiatal férfiak számítottak, ők tették ki az összes kórházi látogatás közel 40 százalékát, jegyezte meg Breyer.

A tanulmány teljes terjedelmében a legutóbbi számában jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)