A potencianövelők meglepő mellékhatása

Egy friss kutatás szerint a kis kék pirulák akár tartós látáskárosodást is okozhatnak.

Bár a szidenafiltartalmú potencianövelőkkel valóban elérhető a kívánt hatás (vagyis az erekció), egy friss tanulmány szerint azonban egy meglepő és igen komoly mellékhatással számolniuk kell a pirulák szedőinek. Néhány esetben ugyanis ezek a szerek befolyásolhatják a látást, de akár tartós látásromlást is előidézhetnek.

potencianövelő, erekciós zavarok, potencianövelő szerek, mellékhatások, látászavarok,
A kis kék pirulák akár tartós látáskárosodást is okozhatnak. Fotó: Getty Images

Homályos látás, változó színérzékelés

Egy török orvos, Dr. Cüneyt Karaarslan figyelt fel arra, hogy a Dünyagöz Adana nevű kórházban 17 olyan férfi kért orvosi ellátást, akik először vettek be ilyen potencianövelőt - mindannyian a legnagyobb ajánlott dózist, vagyis 100 milligrammot. A páciensek ezután homályos látásra, fényérzékenységre és a színlátást érintő problémákra panaszkodtak - például erőteljes kék színben látták a világot, vagy vörös-zöld színvakság lépett fel náluk. "A férfiak többségénél szidenafil alkalmazása után minden lehetséges mellékhatás időszakos és enyhe, néhány felhasználónak azonban tartós szem- és látásproblémák is előfordulhatnak - emelte ki a szakember.

Maradandó is lehet

Hamarosan itt a női potencianövelő - részletek itt!

A tanulmányban említett 17 férfi a tabletta bevétele után 24-48 órával még mindig szenvedett a mellékhatásoktól. Néhány páciensnél 21 nap kellett ahhoz, hogy elmúljanak a tünetek, korábbi esettanulmányok viszont a betegek látásának végleges megváltozásáról számoltak be. Dr. Richard Rosen szemész például azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy egy 31 éves férfi vörösben kezdte el látni a világot, miután magas dózisban vett be erekciós zavarok kezelésére szolgáló szereket, és valószínűleg többé már nem áll helyre a látása.

Mitől lehet ez?

Hogy mi az összefüggés a szidenafiltartalmú szerek és a látászavarok között, azt egyelőre az orvosok sem tudják pontosan. Valószínű, hogy egyesek szervezete nem tudja megfelelően lebontani ezeket a hatóanyagokat. A szemész szerint egy enzimpár is szerepet játszhat a folyamatban. Ezek egyike az érfalakban található, és hatással lehet a másikra, amely a szem fényérzékelésében segít. Az előbbit gátolhatja a szer aktív összetevője, ez pedig valószínűleg hatás gyakorol az utóbbira is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)