A baj nem jár egyedül

A merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. A kezelésben ezért az urológus, andrológus mellett a belgyógyász is szerepet kaphat.

Az erekció kialakulásához egyrészt szexuális ingerre, másrészt jól működő érrendszerre van szükség. A merevedés, a pénisz barlangos testecskéinek vérrel való telítődése ugyanis a keringéssel összefüggő folyamat. Hiába a vágy, ha a rendszer nem működik megfelelően. Márpedig a merevedési zavarral érintett magyar férfiak több mint felénél diagnosztizálható valamely társbetegség: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, a hormonháztartás vagy a pajzsmirigyműködés zavara mutatható ki náluk. Akár potenciaproblémákkal, akár valamilyen keringési betegséggel küzd valaki, érdemes gondolnia erre az összefüggésre. - Sokszor hamarabb jelentkezik a merevedési zavar, mint maga a kardiovaszkuláris megbetegedés. De ugyanez fordítva is igaz: akiknek szív- és érrendszeri betegségük van, nagy eséllyel észlelnek magukon kisebb vagy nagyobb fokú merevedési zavart - magyarázza dr. Kalina Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ kardiológus főorvosa.

Sokan nem törődnek azzal, hogy kicsit magas a vérnyomásuk vagy meghíznak, mintha törvényszerű lenne, hogy a férfiak 40 éves koruk körül kezdenek "mackós" alkatot ölteni. Ha azonban szembesülnek a merevedési zavarral, egy részük orvoshoz fordul, mert az ágybeli kudarc már arra sarkallja őket, hogy szakembertől kérjenek segítséget. A gond az, hogy nemegyszer későn léptek: már nagyobb baj van, mint ha időben kezeltették volna addig ártalmatlannak vélt tüneteiket.

De nem csak az orvoshoz kellene idejekorán elmenni, a bajt meg is lehetne előzni egészséges életmóddal, például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével, az étkezésre való odafigyeléssel. Mindez a szív- és érrendszeri betegségek mellett a merevedési problémák rizikóját is csökkentheti.

A szex fokozott fizikai aktivitást kíván. Vajon összefér ez a szívbetegséggel? Akinek ilyen problémája van, nem kell attól félnie, hogy túlságosan megterheli magát? Tényleg le kell mondania a szexuális örömökről? A szakorvos hangsúlyozza, erről szó sincs. Leszámítva a súlyos eseteket, a gyógyszeres terápia beállítása után szívbetegek is élhetnek nemi életet, sőt ez ajánlott is, hiszen mint fizikai tevékenység, jótékony hatással van a keringési rendszerre. Persze nem árt a mértékletesség, de egy átlagos nemi aktus nem jelent nagyobb megterhelést a szervezetnek, mint mondjuk a körülbelül azonos ideig végzett házimunka. Sokan infarktust követően is élnek szexuális életet.

- Ha valaki egy vaszkuláris esemény lezajlása után arra kíváncsi, hogy mennyire terhelheti magát, meg tudjuk mondani, hogy adott gyógyszerelés mellett mekkora fizikai terhelést engedhet meg magának biztonságban - hangsúlyozza a kardiológus.

A merevedési zavarra az urológus, andrológus gyógyszert ír fel, amit legtöbbször lehet más, keringési betegségekre felírt készítményekkel együtt szedni. Néhány kivétel azonban van, ezért fontos, hogy a páciens tájékoztassa kezelőorvosait, hogy melyik problémájára milyen gyógyszert kapott.

A szakember szerint az egy tőről fakadó kétféle baj ugyan különböző kezelést igényel, de ezek többnyire összeegyeztetők. Persze az lenne a legjobb, ha a férfiak fokozottabban figyelnének arra, hogy életmódjukkal ne növeljék a merevedési zavar és a keringési betegségek kockázatát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: