Váratlan felfedezés a migrénről

Tanulási nehézségeket okoz felnőtteknél a migrén, gyerekeknél ugyanakkor nem mutatható ki hasonló következmény a betegség hatására - derítették ki szegedi kutatók. Felfedezésük új megvilágításba helyezi a migrént.

Fejfájás vagy migrén: mi a különbség? Részletek itt.

Kutatásaik során dr. Nagy Attila és munkatársai migrénben szenvedő felnőtt és gyermek betegek vizuálisan irányított, asszociatív tanulási képességeit vizsgálták az Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE ÁOK) Élettani Intézet Szenzomotoros Kutató Laboratóriumában. Mint azt az egyetem közleménye írja , a szegedi kutatócsapat egy eredetileg amerikai, de saját maguk által továbbfejlesztett teszt segítségével mérték fel a felnőtt és gyermek csoportok tanulási képességeit. Eredményeik alapján kimutatták, hogy - összehasonlítva a kontrollcsoport egészséges tagjaival - a migrénes felnőttek tanulási teljesítménye rosszabbnak bizonyult mind a betanulási, mind a tesztfázis során.

Fontos felfedezést tettek a migrénről szegedi kutatók
Fontos felfedezést tettek a migrénről szegedi kutatók. Fotó: Getty Images

Ellentétben ugyanakkor a felnőttekkel, migrénes gyermekeknél nem találtak hasonló romlást a tanulási funkciókban. Ez új aspektusba helyezheti a migrént mint betegséget, ugyanis arra utal, hogy a kognitív funkciók romlása nem szerves része, illetve velejáró következménye a betegségnek, hanem valószínűleg a betegség előrehaladtával alakul ki csupán. A kutatásban részt vevő felnőtt betegeket a Bács-Kiskun Megyei Kórház és az SZTE ÁOK Oktató Kórházának Neurológiai és Stroke Osztálya betegei közül választották ki, míg a migrénes gyermekek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájáról érkeztek.

Címlapon a szegedi kutatók tanulmánya

A kutatás nyomán megjelent tanulmány egyik ábráját címlapon közölte a fejfájáskutatás vezető folyóirata, a Cephalalgia legutóbbi, 2021 februári száma . Dr. Nagy Attila ezzel kapcsolatban elmondta, meglepte a megkeresés, de nagy megtiszteltetésnek tartja a lehetőséget.

"Nagyszerű érzés volt címlapra kerülni. Dr. Braunitzer Gáborral 15 évvel ezelőtt kezdtük el a migrén kutatását. Ő szintén döntő szerepet játszik a tanulmány létrejöttében. Eddigi tudományos kutatói munkásságom eredményeképpen mintegy 50 eredeti, angol nyelvű tudományos munkában szerepel a nevem, többnyire Q1/D1-es (a legmagasabban rangsorolt, leginkább elismert - a szerk.) folyóiratokban, első vagy utolsó szerzőként. Voltak közöttük számomra kedvesebbek, kevésbé nagyra tartott, jobb és rosszabb művek is, melyekben esetenként szebbnél szebb és néha egy kicsit semmitmondó ábrákkal jelentek meg. Azonban ez az első eset, hogy a címlapra került a közleményünk egyik ábrája" - árulta el a szegedi kutató.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: